AKP Afrika'ya asker gönderiyor

Meclis'te dün kabul edilen tezkereyle, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'ye TSK mensubu askerlerin gönderilmesi kabul edildi. CHP AKP'yi destekledi, MHP ve HDP karşı çıktı.

TBMM Genel Kurulu'nda dün oylanan bir tezkere, iki Afrika ülkesinde, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de Avrupa Birliği öncülüğünde düzenlenen harekatlara Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının da katılmasına izin veriyor.

Tezkere 1 yıl süreli.

CHP grubu, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti tezkerelerine destek verdi.

Söz konusu iki ülke de eski Fransız kolonisi. 1960 yılında bağımsızlıklarını kazanan ülkeler, o günden bu yana bellerini doğrultamadı. Etnik çatışmalar iki ülkeyi de istikrarsızlığa sürüklüyor. Avrupa Birliği'nin bu ülkelere asker göndermesi de eski sömürgeci Fransa'nın öncülüğünde olmuştu.

Tezkereye karşı çıkan HDP adına konuşan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan  "Size önerim oraya TSK gidecekse önce çocuklarınızı gönderin, bedelinin peşinde kimse koşmasın. Hollanda Kralı, İngiltere Kralı, Genelkurmay Başkanı, Afganistan'a, Pakistan'a oğlunu asker olarak gönderiyordu. Burada generallerin, siyasilerin, zenginlerin çocukları bankamatik tezkere alıp hamaset nutukları atıyor. Yazık" dedi. 

Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali tezkeresinde, TBMM'den MHP'nin de desteğiyle geçen Suriye ve Irak tezkeresini gündeme getiren MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem ise, "Vatan evlatları küresel çıkarlara mı hizmet edecek?" dedi.