AKP adaleti: Cinsel saldırı davasında 'olumlu kanaat' ertelemesi!

Diyarbakır-Muş karayolunda 2011 yılında aracına aldığı Japon turist 21 yaşındaki A.I.'ye cinsel saldırıdan tutuksuz yargılanan 19 yaşındaki İ.K., 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum oldu, bu cezası "olumlu kanaat" nedeniyle ertelendi.

DHA

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na 2011 yılının Ramazan ayında başvuran Japon turist A.I., Diyarbakır'dan Bitlis'e gitmek için bindiği minibüsün sürücüsünün cinsel saldırısına uğradığını iddia etti. İfadesinde, Diyarbakır'da bir süre gezip minibüse bindiğini belirten A.I., "Diyarbakır- Muş karayolunda aracı yan yolda park ederek, bulunduğum yere geldi. Aşırı direnç gösterince bana tokat atıp, saçlarımdan tutarak cinsel istismarda bulundu. Sonra yol kenarında beni atarak gitti" dedi.

Şüphelinin olay yerinden gitmesinden sonra bir kağıda 'İmdat' yazarak yardım istediğini söyleyen Japon turisti A.I., yoldan geçen bir ilaç mümessilinin yardımıyla otogara giden Van otobüsüne bindiğini söyledi. Turistin şikayeti üzerine soruşturma başlatan savcılık dosyayı Muş Savcılığı'na gönderdi. Muş savcısı da yetkisizlik kararı verip, dosyayı Diyarbakır'ın Lice Savcılığı'na gönderdi.

İfadesinde şüphelinin eşkal bilgilerini veren A.I. "Olaydan sonra kendini İbrahim olarak tanıttı. Esmer, çene yapısı yüzünden ağzını tam kapatamayan biriydi" dedi. Savcılık, aracın plaka bilgilerini tespit ederek, şüpheli hakkında araştırmalara başladı. Ardından gözaltına alınan İ.K. suçlamaları reddederek, "Mağdurun bahsettiği kişi benim. Olay günü mağduru alıp yola çıktım. Yolda bir konu hakkında tartıştık. Bunun üzerine Diyarbakır'da indirdim. Sonra da kendisini hiç görmedim" dedi.

Şüpheli İ.K., ifadesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olay sırasında mağdurun üzerindeki tişörtteki lekelerde şüpheliye ait bir iz tesbit edilmedi. Ancak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan gelen cep telefonu sinyallerinden İ.K.'nın Muş'a gittiği tesbit edildi. Savcılık sanık hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istediu.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmada tutuksuz sanık İ.K. katılmazken, avukatı hazır bulundu. Savcı cinsel saldırıdan 7 yıla kadar hapis cezası isterken, sanık avukatı Hanifi Dündar, müvekkilinin beraatini talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme sanık İ.K.'nın 'cinsel saldırı' suçundan 2 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanığın duruşmadaki saygın tutumunu dikkate alan mahkeme İ.K.'yı 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme yeniden suç işlemeyeceği hususunda olumlu kanaate varıldığından sanık hakkında verilen cezanın hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.