Akkuyu Nükleer Santrali'nin temeli ÇED raporu davası sonuçlanmadan atıldı

Yaşam savunucularının ÇED raporunun iptali için açtıkları davalar sonuçlanmadan Mersin'de yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali kapsamında 'Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temel atma töreni yapıldı.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin temeli ÇED raporu hakkında açılan dava sonuçlanmadan atıldı.

Törene Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Rus Rosatom yetkilileri de katıldı.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonun 2. dalgası olan 25 Aralık'ta 'Bu milletin a... koyacağız' sözlerinin yer aldığı tapeleriyle gündeme gelen Mehmet Cengiz’in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Cengiz İnşaat’ın üstlendiği projenin ihale bedeli de Rus yetkili tarafından açıklandı. 1 milyar 50 milyon dolarlık ihale için önce 900 milyon dolara daha sonra bu rakam 400 milyon dolara indirildi. Cengiz İnşaat dün akşam 55 milyon dolar daha indirim yaparak ihaleyi kazanan firma oldu.

Projenin tarihi önemde olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, önümüzdeki yıl ilk temelinin atılacağını 4 yıl içinde ise santralin tamamlanacağını kaydetti. Bakan Yıldız, Nükleer enerji olmadan gelişmenin söz konusu olamayacağına işaret ederek, gelecek dönem hedeflerinin yakalanabilmesi için nükleer güç santralinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Bakan Yıldız, "Eğer bu nükleer santral devrede olsaydı Türkiye'nin toplam elektriğinin yüzde 28'ini karşılamış olacaktı. Bir başka ifade ile İstanbul'un elektrik ihtiyacını bu santral karşılamış olacaktı" dedi. Bakan Yıldız törende yaptığı açıklamanın devamında "Antalya'daki, Mersin'deki turist kaçar dediler. Bir şehre gelen en fazla turist Paris'te... Ancak orada 7 tane nükleer güç santrali var. Onların turistine birşey olmazken bizim turistimize birşey olmaz. Bütün depremsellikle ilgili araştırmalar ilgili kurumlar tarafından tamamlandı" dedi. Bakan Yıldız, söz konusu santralin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacağına işaret etti.

Bugün yapılan tören kapsamında temeli atılan denizhidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini Cengiz İnşaat kazanmıştı.

900 İLE BAŞLADI 400'E İNDİ
Rus Rosatom yetkilisi tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken şunları kaydetti: "Santrale yapılan sermaye yatırımlarının geri ödenmesine müteakip geri gelen karlar paylaşılacaktır. Ne kadar kısa sürede gerçekleştirilirse o kadar etkin sürede kar transferi sağlanacaktır. Dolayısıyla ben tüm katılımcı şirketlere teşekkür etmek istiyorum. Şartları zorlayıcı adil bir yarışmaya katılmış oldular. Bu süreçte tüm katılımcı şirketler neredeyse 4 defa fiyatlarını revize etmek zorunda kaldılar. 900 milyon dolar 400 milyon dolara indi. Ve son olarak 23.15’te son zarfları açtık. Ve sonuç itibarıyla Cengiz şirketi ihaleyi kazanmış oldu. Dün akşam itibarıyla 55 milyon daha düşük bir fiyat söylemiş oldu.

Ve bu ihaleye katılan ve kazanamyan şirketleri de burada görmek istiyoruz."