Akdoğan: Ortak amaç seçimden önce nihai çözüm

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecinde nihai noktaya 2015 genel seçimlerinden önce gelineceğini söyledi, "Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik" dedi.

Vatan gazetesinden Hüseyin Yayman'a konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kürt sorununa çözüm sürecinde 2015 genel seçimlerinden önce "önemli gelişmeler olabileceğini" söyledi. Akdoğan, "Burada esas mesele bir çözüme ulaşmak. Meselenin birçok boyutu halledilmiş durumda. Hal böyle olunca geçmişe nazaran sonuca bir adım daha yaklaşmış haldeyiz. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik" dedi.

Akdoğan, "Tünelin ucunda ışık görünüyor mu?" sorusuna, "Bugüne kadar tünelin ucunda bu kadar güçlü bir ışık görülmemişti. Türkiye’de birçok kesimin birçok sorunu olabilir. Biz topyekûn bunları çözmeye çalışıyoruz. Demokratik reform süreci devam edecektir. Çözüm sürecinde seçimden önce sonuç alacağımızı düşünüyorum" diye cevap verdi.

'GENEL BİR ANLAYIŞ BİRLİĞİ VAR'
Akdoğan'ın sözleri şöyle:

Buraya gelinceye kadar bazı kırılganlıklar yaşandı. Birtakım sıkıntılar oldu. Bu tür süreçler kolay süreçler değildir. Sorun çıkar, sabotaj girişimi olabilir, türbülans olur, bütün bunlar sürecin doğasında var. Önemli olan kararlılık, samimiyet, iyi niyet ve bu sorunları çözebilecek kapasite sahibi olmaktır. Nihai noktaya seçimlerden önce varacağımıza inanıyorum. İyi yoldayız. Görüşmeler sürüyor. Bunun çıktılarını yakında göreceğiz. Son dönemde yaşananlardan herkes gerekli dersleri çıkardı. Aramızda genel bir anlayış birliği var. Seçimden önce nihai çözüme ulaşma konusunda ortak amacımız var.

'HDP OYUNA GELMEZ'
Yalçın Akdoğan, "Sonuca yaklaştıkça provokasyon bekliyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Neticede bazı çevrelerin örgütü yeniden eylemlere sevk etmek için teşvik edici bazı çabaların içinde olduklarını biliyoruz. Birtakım yeni oyunlar devreye konabilir. Hükümet olarak bunlara karşı da gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu oyunlar, provokasyon girişimlerinin tutacağını düşünmüyorum. Çünkü halk desteği bizim yanımızda. Bunun dışındaki sabotaj ve yönlendirme çabaları başarılı olamayacaktır. HDP’nin de bunun farkında olduğunu ve bu oyunlara gelmeyeceğini düşünüyorum.

Akdoğan, HDP’nin CHP ile ittifak yapacağı söylentilerini de, "HDP’nin kaybedenler kulübüne üye olması ona hiçbir şey kazandırmaz" diye değerlendirdi.

'AVRUPA İLE KARŞILIKLI KULLANIM VAR'
"Hayalet yapı" dediği Gülen Cemaati'ne yönelik operasyonla ilgili Avrupa'dan gelen eleştirilere tepki gösteren Akdoğan, "Avrupa’dan gelen açıklamalarda karşılıklı bir kullanım olduğu anlaşılıyor. Hem o çevreler buradaki yapıyı kendi amaçları için kullanıyorlar hem buradaki yapı kendi çıkarları için oradakileri kullanıyor. Buradaki yapı durumu kendi lehine çevirmek için kullanıyor. Oradaki yapı ise Türkiye’yi ve hükümeti baskı altına almak için kullanıyor" dedi.