'Ak Saray'a 30 milyon TL'lik asansör 400 bin Avroluk halı, tanesi 1000 TL'ye bardak

“Milletin sarayı” denilen 'Ak Saray’da "milletin halısı"nın 400 bin avro ettiği, kadınlara özel verilen resepsiyonda da kullanılan bardakların tanesinin 1000 TL'ye olduğu iddia edildi.

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticilerinin bugün düzenlediği basın toplantısında iç dekorasyon maliyetinin açıklaması yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan 4 bin metrekere halı dokunduğunu söyledi. Candan şöyle devam etti:

“Atatürk Orman Çiftliğinde bir çivi bile çakılamazken hukuksuz bir şekilde inşaa edilen Kaçak saray artık gözle görünür duruma geldi. Kamusal alanımızın yöneticiler tarafından hukuksuz şekilde gasp edilmesi ve vergilerimizin keyfi bir şekilde harcanması sözkonusu, bu nedenle AOÇ’de yapılan hukuksuzluk planlarından maliyetlerine kadar kamuoyunu ve bizleri ilgilendirmektedir. Kaçak saray’da Dört binmetrekarelik halı sipariş edildiğini özel üretim olduğunu ve manisada üretildiğini biliyoruz. Halının bir metrekaer maliyeti 100 avro.  4 bin metrekare halının maliyeti 400 bin avro yani 1 milyon 200bin Türk Lirasına tekabül ediyor. Bu rakam da 600 öğretmenin bir aylık maaşına bedel. Bir işçinin bir aylık maaşı ancak 3 metrekaresini dokumaya yeter.”

Candan, Cumhurbaşkanlığı’nda kadınlara verilen davette basında kullanılan fotoğraflardaki bardak görüntüsüne dikkat çekerek , “Bardaklar ya altın suyu ya da altın işlemeli, özel yapım olduğu farkediliyor. Bu tür bardakların tane fiyatı dahi 1000 TL’dir. Bir bardak bir asgari ücretli işçinin maaşına denk olursa şaşırmayız”  şeklinde konuştu.

'MALİYETİ AÇIKLASINLAR'

'Ak Saray’ın maliyetini açıklamamakta ısrarlı olan hükümetin, maliyetleri kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyleyen Candan, “Toplumu meraktan kurtarsınlar hem maliyetleri, hem projeleri açıklasınlar. Bu bir hukuk mücadelesidir, vergilerimizn de keyfice harcanmasına göz yumamayız. Kaçak Saray’da Her katta 180 oda olduğunu düşünmekteyiz, Her blokta dört kat var, yani bir blokkta 750 civarında oda var. Yapının üç bloktan olduğunu göz önünde bulundurursak , binanın yer üstündeki oda sayısı bin değil 2000 eder. Müteahhit firma yerleşkedeki inşaatın  450.000 metrekare civarında olduğunu açıklıyor. Metrekare ne kadar büyükse inşaat maliyeti o kadar yükselir. Mecliste bütçe görüşmeleri yapılacak. Başbakanlık’ın bize verdiği bilgiye göre 2012-2014 yılı süreçleri içerisinde Kaçak Saray’ın tüm harcamaları Başbakanlık yatırımlar harcama kaleminden harcanmış, harcamaların şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Emeklisine yüzde 3 zam öngörülürken yöneticiler bizim vergilerimizle toplanan paraları bu şekilde harcayamazlar. ” dedi.

63 TANE ASANSÖR

Basın toplantısına katılan Elektirik Mühendisleri Odası Kaçak Saray’ın asansör maliyetlerini açıkladı. EMO Ankara Şube müdürü İbrahim Saral Kaçak saray’da 63 asansör olduğunu söyledi. Saral, “63 Asansöre ek olarak 18 asansör de yapılma aşamasında. 63 asansörün toplam maliyeti 17 milyon 500 bin artı KDV. Yeni yapılacak asansörün maliyetleri 5 milyon Türk Lirası üstüne KDV’si olacağı tahmin ediliyor. Hali hazırda var olan asansörlerin aylık 200 TL bakım maliyeti var. 12 bin 600 tl bakım masrafı oluyor. Ayrıca 24 saat orada hazır tutulan iki firma elemanı olduğunu duyduk" şeklinde konuştu.

Saral'ın açıklamasının ardından KDV hesabı yapan Candan, “Kaçak saray’da asansör maliyetlerine KDV’si eklendiğinde maliyet 30 milyon liraya çıkıyor. Toplam asansör bakım maliyeti aylık personel giderleri dahil 18 bin lira yıllık bakım maliyeti  216 bin lira yapıyor” dedi.

Ayrıca Kaçak Saray yapmak amacıyla aynı arazi içerisinde bulunan Orman Genel Müdürlüğü lojmanlarının yıkılmasının ve boşaltılmasının da Kaçak saray maliyetlerine eklenebileceğini belirten Candan, Orman genel Müdürlüğü’ne lojman alındığı bilgisinin Kent İzleme Merkezi’ne geldiğini ifade etti. Candan, “AOÇ arazisinden memurları gönderdikleri için, Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan üst düzey bürokratlara Macunköy’de 52 adet lojman alındığını duyduk.  O bölgedeki  3+1 konutun Ortalama fiyatı 200 bin lira ediyor, toplamda 10,5 milyonluk bir maliyetle karşı karşıya kalıyoruz. TOBB’un ikiz kulelerinde ise Orman Genel Müdürlüğü  için kat kiralandı. AOÇ’de Kaçak saray tüm alanı kullandığı için yerinden edilen  Orman Genel Müdürlüğü harcamaları Kaçak Saray maliyetine dahil edilmelidir. Kaçak Saray maliyetinin açıklanandan daha yüksek  olduğu ortada. Kent İzleme Merkezi’miz maliyetleri üzerine çalışma yürütmeye devam edecek” şeklinde konuştu.