Ak Saray üzerinde uçuş kısıtlaması: Malum yerdesiniz, alçalamazsınız

Ak Saray'ın üzerindeki uçuş kısıtlaması nedeniyle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu taşıyan uçağın kötü hava koşulları yüzünden alçalma talebine ‘Malum yerin üzerindesiniz’ denilerek izin verilmediği ortaya çıktı.

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker bugün köşesinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu taşıyan uçağın kötü hava koşulları nedeniyle alçalma talebinin Kule tarafından "Malum yerin üzerindesiniz, alçalmayın" gerekçesiyle reddedildiğini yazdı.

Toker'in yazısında, Saray’ın üzerinden geçen uçak, ana muhalefet partisi liderini taşıyorsa ve üstelik bu iki durum bir arada bile olsa sonuç değişmiyormuş desem değerlendirmeniz ne olur?”sorusunu yöneltti.

Ak Saray üzerindeki hava sahasında irtifanın 5 bin 500 feet’in (1676 metre) altına inemediğini belirten Toker, hava koşulları elverişsiz olsa bile uçağın alçalma talebine olumsuz yanıt verildiğini kaydetti.

MALUM YER
Bu kısıtlamayla birlikte Ak Saray üzerine havacıları uçuş ve yer güvenliğini etkileyecek önemli durumlardan haber etmek için yayımlanan bildiri anlamına gelen NOTAM (Notice to Airmen) konulduğunu belirten Toker, Kılıçdaroğlu’nun Kayseri mitingi dönüşünde uçakta yaşananları da aktardı:

“Kaptan pilot Kılıçdaroğlu’na bilgi verirken duyduk ki, kuleden Cumhurbaşkanlığı Sarayı üzerinde alçalmaya izin çıkmamış. Pilotun, “Hava şartları çok kötü” uyarısına rağmen, kule, Kılıçdaroğlu’yla birlikte bulunduğumuz uçağın, “Malum yerdesiniz” diyerek 5500 feet’in altına inmesine izin vermemiş. Pilot, “Anlamadım. Malum yer neresi” diye sormuş ancak açık bir yanıt alamamış. “Malum yer işte” diye bir karşılık gelmiş. Ve iniş, Esenboğa’nın Etimesgut’a yönlendirmesi üzerine gerçekleşebilmiş.”