Aile Paketi’nde bir taşla çok kuş!

Aile Paketi’ne ilişkin maddeler TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında üniversite öğrencilerine yeni harçlar da var.

TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyuna “Aile Paketi” olarak sunulan "Torba Kanun" teklifinin çocuk, çeyiz ve konut yardımını da öngören 12 maddesi daha kabul edildi. Aynı teklif içinde bulunan ve yoğun tepkilere neden olan öğrencilerden katkı payı alınmasına ilişkin madde de kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda dün görüşülen, "torba kanun teklifinin" 12 maddesi kabul edilerek, 28. maddeye gelindi.

Kabul edilen maddelere göre, bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek.

Bankada TL cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek.

Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 Türk Lirası doğum yardımı yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde aradaki fark ödenecek. Teklifin yasalaşması halinde mezun olamayan öğrencilerden katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak. Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişiklikle, diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere iki yıllık ön lisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda katkı payı alınacak. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öğrenim sürelerinde lisansüstü programlardan mezun olamayan öğrencilerden de katkı payı alınacak.

Aileyle ilgili maddeler sendikalar ve kadın örgütleri tarafından, kadını aileye hapsedilmesi ve istihdamdan dışlanması olarak nitelendiriliyor.