AİHM'de görülen ifade özgürlüğü konulu davaların yarısı Türkiye'den

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkan Vekili Alparslan Altan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülen ifade özgürlüğü konulu dosyaların yarısının Türkiye’yle ilgili olduğunu söyledi.

Türk Hukuk Enstitüsü Kayseri Şubesi’nin davetlisi olarak Kayseri’ye giden Altan, "Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru" konulu bir konferansında, AİHM’e Türkiye’den giden dosyaların büyük bölümünün özgürlük, güvenlik ve adil yargılama hakkı olduğunu anlattı. 

Altan, ‘‘AİHM verdiği kararlara bakıldığında, çoğunluğu geçmişe, Türkiye’nin o zamanki mevzuat ve uygulamalarına yönelik olduğu için ihlal sayıları açısından önceki kara tablonun devam ettiğini görüyoruz” dedi.

Türkiye hakkında açıklanan kararların yüzde 45’inin özgürlük ve güvenlik hakkıyla, yüzde 44’ünün de adil yargılanma hakkıyla ilgili kararlardan oluştuğunun altını çizen Altan, “Türkiye 2013 yılında dokuz kararla ifade özgürlüğü konusunda ihlalle karşılaşırken, 2014’te ise bu karar 24’e yükselmiş. Ve ifade özgürlüğüyle ilgili verilen ihlal kararlarının yarısının Türkiye’yle ilgili olduğunu maalesef üzülerek görüyoruz” diye konuştu.

Altan Türkiye’nin özellikle tutukluluk, adil yargılanma hakkı ve özgürlük konusunda daha dikkatli olması, mevzuat ve uygulamalarında bu konularla ilgili gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi.