Abdullah Gül'ün adaylık için iki şartı var

Abdullah Gül'ün dünkü milletvekilliği çağrılarını kabul etmek için iki koşulu olduğu iddia edildi.

Abdullah Gül'ün AKP'ye dönmesiyle ilgili açıklamalar partide siyaseti hareketlendirdi. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Başbakan Davutoğlu Gül'ün dönüşünden memnun olacaklarını açıkladılar. Ancak kulislere göre Gül'ün iki 'şartı' var...

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan ve Turan Yılmaz'ın haberine göre bir süreden beri Erdoğan’la görüşen partinin önde gelen isimleri, Gül’ün siyasete dönmesi ve milletvekili adaylığı konusunda ikna edilmesine ilişkin önerilerini ilettiler. Erdoğan’ın, bu önerileri dinlerken, olumsuz bir tavır sergilemediği gibi, yorum da yapmadığı dile getirildi. Gül ile Erdoğan’ın geçen hafta yaptıkları telefon görüşmesi sırasında da bu konunun bir kez daha gündeme geldiği öne sürüldü. Bu görüşmede, Gül ve Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde bir araya gelmek için randevulaştıkları da ifade ediliyor.

KABİNE OLMAZ, AKİL ADAM OLUR

Gül’ün partiye gelmesini isteyen AKP kurmaylarına göre kendisi partide önemli bir misyon üstlenebilir. “Akil adam, uzlaşmacı ve arabulucu” rolünü iyi yürüteceğine inanılan Gül’ün partinin ‘geçmiş ile geleceği’ arasındaki bağı kuracağı, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında çıkabilecek uyuşmazlıklarda rol alabileceği, hatta Çözüm Süreci’ne ‘abilik’ yapabileceği belirtiliyor. Gül’ün kabinede veya partide görev almasının söz konusu olmadığı da vurgulanıyor.

Gül’e yakın AKP kurmayları, genel başkan adayı olmasının söz konusu olmadığını ifade ediyorlar. Aynı kaynaklar, “Ancak partide kötüye gidiş olması durumunda, Gül alternatif olur. Bu, uzun vadeli bir bakış olur” diyorlar.

DÖNÜŞ İÇİN İKİ KOŞUL

Yakın çevresi Gül’ün dönüş için kapıyı kapatmayıp aralık tutuğu, ancak bunun için iki koşulunun olduğunu belirterek, “Tabii ilki davetin yöntemi. Genel başkan olarak Başbakan’ın gelip davet etmesi, adaylığının da partide kendisine yakışır bir şekilde yapılacak törenle ilan edilmesi gerekir” dediler.