ABD'li siyasetçi ve akademisyenlerden Erdoğan'a açık mektup

Önemli ABD'li siyasetçiler, yetkililer ve akademisyenlerden oluşan bir grup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, ABD gezisi üzerine açık mektup yazdı.

Dış Haberler

Aralarında eski ABD büyükelçileri, akademisyenler, siyasetçiler ve başka yetkililerin de olduğu bir grup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazdı.

ABD gezisi sırasında yazılan mektubun tamamı şöyle:

Sayın Cumhurbașkanı Erdoğan,

Vaşington’a hoşgeldiniz. Ziyaretiniz Türk-Amerikan ilişkileri açısından kritik bir anda gerçekleşiyor.

Geçtiğimiz son on yılda ABD’deki birçok Türk dostu, ülkenizin enerji dolu ve istikrarlı bir demokrasi olma potansiyeli ve de ABD’nin giderek güçlenen yetenekli bir müttefiği olma konusunda iyimserlerdi. Ülkenizin milyonlarca mülteciye gösterdiği misafirperverlik, Türkiye’nin bölgesel ve küresel çapta oynayabileceği yararlı rolün bir göstergesiydi. Ancak Tükiye’deki son gelişmeler son derece endişe verici. Bugün ABD’deki birçok Türk dostunun bu endişelerini dile getirmek istiyoruz.

Geçtiğimiz son bir yılda size hakaret ettiği gerekçesiyle binden fazla kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Hükümetinizin teröre karşı kullandığı yöntemleri eleştiren yüzlerce akademisyen hakkında soruşturma açıldı, bazı akademisyenler görevlerinden uzaklaştırıldı. Geçen yıl sizin eski partiniz olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üyesi liderliğinde bir çete, muhalif Hürriyet Gazetesi’ne saldırı düzenledi ve gazeteye ait binayı yaktı. Tanınmış bir köşe yazarı evinin önünde bir grup saldırgan tarafından dövüldü ve Cumhuriyet Gazetesi’nin iki yayın yönetmeni göz altına alındı. Son olarak hükümetiniz bir baskın düzenleyerek Zaman Gazetesi’ne el koydu. Avrupa Birliği ve ABD Türkiye’deki özgür medyanın geleceği konusunda endişe duymakta haklı değiller mi? 

İfade ve medya özgürlüğünün erozyonunun yanı sıra, kişisel gücünüzü arttırmak için Anayasa’yı değistirip başkanlık sistemini kurma amacında olduğunuzu görüyoruz. Türkiye’nin bütün muhalefet partileri başkanlık sisteminin kurulmasına karşılar ve kamuoyu yoklamaları Türk halkının çoğunluğunun da buna karşı olduğunu gösteriyor. Partinizin üyeleri bile iktidarın tamamiyle sizin elinizde toplanmasına yönelik çekincelerini dile getirdiler. Başkanlık sisteminin getirilmesi eğer ülkeyi bölme riskini taşıyorsa bu konuda ısrar etmenize değer mi? 

Son yıllarda gerçekleşen müzakerelerin ardından ve tüm Türk vatandaşlarına eşit haklar tanıma vaatlerine rağmen, Türkiye’nin PKK (Kürdistan İşçi Partisi) ile olan savaşı geçen yaz yeniden başladı. Şu anda hükümetinizin bu savaşı, siyasi çözümü reddeden bir şekilde sürdürdüğü görülüyor. ABD, PKK terörizmi ile olan savaşında Türkiye’ye her zaman destek ve yardımcı olmuştur. Ancak Türkiye’deki bir çok kişi, sınırlarınızda ciddi çatışmaların ve ağır tehditlerin arttığı şu zamanda, izlediğiniz yöntemlerin bölgedeki istikrarsızlığı şiddetlendireceği yönündeki endişelerini dile getirdiler. Bu çatışmayı Türkiye’yi bir iç savaşa sürüklemeden nasıl çözüme kavuşturmayı düşünüyorsunuz? 

PKK ile olan mücadelenizin bir parcası olarak, söyledikleri sözlerden dolayı terörist olduğuna inandığınız avukat, akademisyen ve gazetecileri de kapsayan daha geniş bir terörizm kavramı için çağrıda bulundunuz. Bu yaklaşımınıza örnek olarak HDP (Halkların Demokratik Partisi) üyelerinin “Anayasa suçu” işledikleri yolundaki açıklamanızı gösterebiliriz. Hatta HDP milletvekillerini yargılamak amacıyla dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istiyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda belirtildiği üzere Türkiye “demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.” HDP’nin sözleri ne açıdan Anayasa’ya aykırı? Bu yaklaşımınız hukuk devletine aykırılık teşkil etmiyor mu? Bu yaklaşımınızın Türkiye’deki yeni kuşak Kürt gençlerini daha da radikalleştirip PKK’nın kucağına iteceğini düşünmüyor musunuz?

Umuyoruz ki ziyaretinizi fırsat bilerek bu rahatsız edici konulara değinir ve bu süreçte TürkAmerikan ilişkilerini güçlendirmek için katkıda bulunursunuz.

Saygılarımızla,

Büyükelçi Mort Abramowitz Eski ABD Türkiye Büyükelçisi

Büyükelçi Eric Edelman Eski ABD Türkiye Büyükelçisi

Elliot Abrams Dış İlişkiler Konseyi

Büyükelçi David Birenbaum

Max Boot

Ellen Bork

Büyükelçi L. Paul Bremer Eski Hollanda Büyükelçisi ve Başkanlık Irak Elçisi

Thomas Carothers Carnegie Endowment for International Peace

Susan Corke Human Rights First

Jack David Hudson Institute; Eski Savunma Bakanı Yardımcısı

James S. Denton

Büyükelçi Paula J. Dobriansky Eski ABD Dışişleri Bakanlığı Müşaviri

Colin Dueck George Mason Üniversitesi

Charles Dunne Middle East Institute

Aykan Erdemir Foundation for Defense of Democracies

Douglas Feith

Büyükelçi Robert Ford Middle East Institute

Hillel Fradkin

Lawrence J. Haas American Foreign Policy Council

John Hannah  Eski Başkan Yardımcısı Ulusal Güvenlik İşleri Asistanı

Dr. William Inboden

Amiral Gregory Johnson, ABD Deniz Kuvvetleri, Avrupa

Büyükelçi Robert G. Joseph

Robert Kagan

James Kirchick Foreign Policy Initiative

Irina Krasovskaya

Robert J. Lieber Georgetown Üniversitesi

Sen. Joseph I. Lieberman

Scott Lilly

Aaron Lobel America Abroad Media

Frank Loy Eski ABD Dışişleri Bakanı Müşaviri

Michael Makovsky Jewish Institute for National Security Affairs

Clifford D. May Foundation for Defense of Democracies

Stephen McInerney Project on Middle East Democracy (POMED)

David A. Merkel Eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı

Joshua Muravchik World Affairs Institute

Martin Peretz Baş Editör, The New Republic, 1974- 2012

Senatör Charles S. Robb

Carla Anne Robbins

Büyükelçi Dennis Ross

Michael Rubin American Enterprise Institute

Jonathan Schanzer Foundation for Defense of Democracies

Randy Scheunemann

Dan Senor

Anne-Marie Slaughter New America 

General Charles F. Wald, Eski ABD Avrupa Komutanlığı 

Kenneth R. Weinstein Hudson Institute

Paul Wolfowitz