ABD tahliye beklerken Pastör'e karşı iki gizli tanık daha

Herkes İzmir’de ev hapsinde bulunması Türkiye ile ABD arasında diplomatik krize neden olan pastör Andrew Craig Brunson'un 12 Ekim'deki duruşmada salıverilmesini beklerken, rahibin aleyhine iki gizli tanık ifadesi daha ortaya çıktı.

Brunson’un 12 Ekim’deki duruşmada serbest bırakılması yönündeki beklenti, en son ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından açık şekilde dile getirilmişti. ABD basınında da Türk yetkililerin rahibin serbest bırakılabileceği yönünde kendi kamuoylarına ‘umut verici’ haberler yer alıyordu.

Hürriyet’ten Banu Şen’in haberine göre bugüne kadar dosyaya girmeyen ‘Kama’ ve ‘Kılıç’ kod adlı gizli tanıkların ifadeleri dosyaya girdi.  Yeni gizli tanıkların ifadeleri 21 Haziran’da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca alınmış.

'Kılıç' ifadesinde şunları söylüyor: “Didim’de pazar günleri kurulan ikinci el pazarında bir esnafın verdiği davetiyedeki adrese arkadaşım F.M.B. ve M.B. ile birlikte gittim. Burada bizi ‘Bedroz’ isimli, sonradan papaz olduğunu öğrendiğim kişi karşıladı. Bedroz’un kürsüde yaptığı konuşması, hem benim hem de yanımda bulunan arkadaşlarımın dikkatini çekti. Sık sık konuşması içinde Didim Kilisesi ismi geçince rahatsızlık duydum. Yeni bir oluşumdan bahsediyorlardı, fakat bu organizasyonun ne olduğunu bize söylemediler. Bunun sebebi ben ve yanımdaki arkadaşlarımın buraya ilk defa gelmemizden dolayı bize güvenmedikleri içindi.”

Kılıç ifadesinde bu konuşmalar yapıldığı sırada bir kadının geldiğini de tarif ederek daha sonra bu kişiyi çıkan haberlerde gördüğünü, Brunson’un eşi Norine Lyn Brunson olduğunu fark ettiğini söyledi. Gizli tanık, konuşmalarla ilgili ifadesinde şunları söyledi: “Bu kişilerin bulundukları yerde nüfus kitlesine göre hareket ettiğini, Didim’de hedef kitlelerinin Süryaniler, Kürt görünümlü Ermeniler, Aleviler, dar gelirli Kürt vatandaşlar olduğunu gördüm. Türkiye’de Didim yabancılar tarafından kurtarılmış bir bölge olarak kabul edilir. Sanat galerisinde gördüğüm manzara ve faaliyetler daha çok Türkiye’deki etnik yapının ayrıştırılması konusunda paralellik arz ediyordu. Bu nedenle gazetede çıkan Anderw Craig Brunson ile ilgili haberleri görünce parçaları birleştirdim ve resmi daha net gördüm. ”

‘Kama’nın ifadeleri ise haberde yer almadı.