AB Konseyi Başkanı Tusk: Türkiye ve AB arasında anlaşmaya varıldı

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk Türkiye ve AB arasında yapılan sığınmacı pazarlığında anlaşmaya varıldığını söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sabah yaptığı görüşmenin ardından, Avrupa'ya Türkiye üzerinden sığınmacı girişini azaltacak anlaşmayı Avrupa Birliği'nin (AB) 28 liderine sundu. Tusk, anlaşmanın AB liderleri tarafından kabul edildiğini duyurdu.

Brüksel’de sığınmacı krizinin çözümü amacıyla düzenlenen AB-Türkiye zirvesine başkanlık eden Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Twitter mesajında "tüm AB liderleri ve Türkiye Başbakanı, anlaşmayı oybirliğiyle kabul etti" ifadesini kullandı.

'ANLAŞMA 20 MART'TA UYGULAMAYA KONACAK'

Türkiye-AB anlaşmasının taslağında, yalnızca 'Mali ve Bütçe Hükümleri' başlıklı 33. faslın haziran ayına kadar açılması ve diğer fasıllarla ilgili olarak da hazırlık çalışmalarının hızlandırılması öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu, Türkiye'ye mülteciler için verilecek olan 3 milyar euro'luk yardımın tahsisi için bir hafta içinde bir liste hazırlayacak. İlk projelerden sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon Euro daha verecek.

Türkiye-AB anlaşmasının yürürlüğe girme tarihi 20 Mart olarak belirlendi. Yani Türkiye sığınmacıları 20 Mart'tan itibaren geri almaya başlayacak.

Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen her sığınmacı karşılığında Türkiye'den AB ülkelerine bir sığınmacı yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan'a yasa dışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek.

AB ve Türkiye, Suriye'de ve özellikle Türkiye sınırına yakın yerlerde insani durumun iyileştirilmesi için işbirliği yapacak.

Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için gerekli adımları atacak ve komşularıyla işbirliği yapacak.

Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin haziran 2016'da yürürlüğe girmesi amacıyla çalışılacak. Türkiye'nin gerekli adımları atması halinde nisan sonunda Avrupa Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, anlaşmanın kabul edildiğini ve Yunanistan’a geçen tüm sığınmacıların 20 Mart’tan itibaren Tükiye’ye gönderileceğini duyurdu. Reuters'a konuşan bir Türk yetkili ise, Türkiye’nin 4 Nisan’dan itibaren sığınmacıları geri almaya başlayacağını ifade etti.