AB Bakanı Bozkır: Obama'nın açıklamasını doğru buluyoruz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ABD Başkanı Obama'nın bu yıl yaptığı '1915 açıklaması'yla ilgili bir soru üzerine, "Obama'nın tarihi mesneti olmayan, hukuki geçerliliği olmayan bir kelimeyi telaffuz etmemesini doğru buluyoruz" dedi.

Kumkapı'daki Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nde düzenlenen ayine katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır çıkışta gazetecilere açıklamada bulundu. Ayinin ilk kez resmi olarak gerçekleştirildiğini hatırlatan Bozkır, "Böyle bir ayine iştirak eden Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ilk bakanıyım" ifadelerini kullandı.

“1915 olaylarını bir yıla hapsetmek ve bundan siyasi sonuçlar çıkarmak yanlış” diyen Bozkır, AB Parlamentosu'nun kararını da değerlendirdi. Avrupa Parlamentosu'nun kararının yok hükmünde olduğunu tekrarlayan Bozkır, "Hiç bir geçerliliği yoktur. Bundan önce 1987 yılında çıkan bir karar AB Adalet Divanı'na götürmüştür ve divanın 2003 yılında bir kararı vardır. Siyasi kararların hukuki geçerliliğinin olmadığı tescil edilmiştir. Kararın hiçbir geçerliliği olmadığı için sadece çıktığı andaki kadar bir yer yakacaktır "dedi.

ERMENİSTAN'DAKİ TÖRENLER
Ermenistan'daki törenlere katılımla ilgili bir soruya, "Kimlerin katılacağının kendilerinin bileceği bir iştir" yanıtını veren Bozkır, "Ama bugün Türkiye'de de Çanakkale savaşlarının yıl dönümüne 80'in üzerinde devlet başkanı, başbakan ve ülke temsilcisi katılıyor. Biz kendi ülkemize bakıyoruz. Kendi törenlerimize katılanlara bakıyoruz" diye konuştu.