AA Deniz Kuvvetleri’nin Yunan gemisini engellediğini duyurdu, Yunanistan yalanladı

Anadolu Ajansı, Doğu Akdeniz’de petrol arama çalışması yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisini taciz eden Yunan gemisinin Deniz Kuvvetleri tarafından engellendiğini duyurdu. Yunan Genelkurmayı haberi yalanladı.

Haber Merkezi

Anadolu Ajansı (AA) Güzelyurt Araştırma Sahası'nda çalışmalarına başlayan Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisini taciz eden Yunan fırkateyninin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar tarafından engellendiğini bildirdi.

Habere göre, Akdeniz’de petrol arama çalışması yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, Yunan fırkateyni HS Nikiforos Focas tarafından taciz edildi. Bunun üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar, Yunan gemisini engelledi.

Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin sismik araştırma faaliyetlerine başlamasıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'ndan bu sabah yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

Barbaros Hayreddin Paşa gemisi tarafından Akdeniz’deki kıta sahanlığımızda bu sabah (18 Ekim) itibariyle yeni bir sismik araştırma faaliyetine başlanmıştır. Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından bu hususta dün yapılan basın açıklaması uluslararası hukuk bakımından tamamen temelsizdir. Yunanistan’ın gerçekçi olmayan iddialarında ısrar etmesi¸ ikili ilişkilere ve bölge istikrarına zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacaktır. Türkiye kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan egemen hak ve yetkilerini kullanmaya devam edecektir. Bu vesileyle Yunanistan’a bölgede bir tırmanmaya neden olacak davranışlardan uzak durmasını salık veriyoruz.

Öte yandan Ekathimerini gazetesi Yunanistan Genelkurmayı’nın Türk medyasında yer alan Yunan gemisinin engellendiğine ilişkin haberleri yalanladığını bildirdi. Gazete, Genelkurmay kaynaklarının “Türk medyasının bölgenin Yunanistan’a ait olduğunu kabul edemedikleri için gerilimi tırmandırmaya çalıştıkları” görüşünde olduğunu aktardı.