657'ye kapsamlı saldırı başlıyor: Esnek çalışmanın altında ne var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl resmen sinyalini verdiği 657 Saylı Kanun Devlet Memuru Kanunu'nda değişiklik için ilk adım atılıyor. Kamu emekçilerinin iş güvencesi ve haklarını hedef alması beklenen düzenleme için basına sızan ilk haber 'memurlar kendi çalışma saatlerini kendi belirleyecekler' şeklinde olurken, düzenlemenin bir süredir planlanan kapsamlı '…

Haber Merkezi

AKP'nin bir süredir kurtulmak istediği ve bunu açıkça ilan ettiği 657 Saylı Kanun Devlet Memuru Kanunu'na yönelik ilk adım atılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan "esnekleştirme" vurgusu hızlıca hayata geçirilmek isteniyor.

"Kamu kurumlarının ve çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacaktır. Hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelleri ile çalışanların iş yaşam dengesini kurarak aile ve sosyal yaşamlarına, kurs ve eğitim programlarına daha fazla vakit ayırabilmeleri sağlanacaktır. Kamu kurumlarının esnek çalışma ile iş tatmini ve verimi yüksek işgücüne sahip olmaları sağlanacaktır" ifadeleriyle Yeni Ekonomi Programı'nda sinyali verilen düzenlemenin ilk ayrıntıları basına sızdı.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinde yer alan haberde, "Üzerinde çalışılan modele göre memurlar haftalık doldurmak zorunda olduğu 40 saatlik mesaide başlama ve bitirme süresini işin özelliğine göre belirleyebilecek. İşlerin en yoğun olduğu saatlerde bütün memurlar işinin başında olacak. Kamuda bu saatler özellikle 10.00-12.00 ve 13.00-15.00 olarak ifade ediliyor. Bu saatler dışında çalışma saatlerini belirleme hakları olacak" denilirken, bu düzenlemenin 657'deki kapsamlı değişiklik için bir ilk adım olması bekleniyor.

GÜVENCE KALKACAK, PERFORMANS VE ESNEKLİK GELECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 657 Saylı Kanun Devlet Memuru Kanunu'na ilişkin geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, "Bu 657 var olduğu sürece, siz bürokraside arzu edilen türden köklü düzenlemeler yapamazsınız" demişti. Erdoğan, aynı konuşmasında, "Gerçek manada bir düzenleme, 657'nin tepeden tırnağa değiştirilmesiyle mümkün olabilir. O da tabii ki anayasa değişikliği yetkisi yapabilecek güçte olmakla mümkündür... Temenni ederim ki parlamentoda anayasa değişikliğini yapacak güce sahip oluruz. O vakit bu yönde gerekli adımları atabiliriz" demişti.

Erdoğan'ın bu açıklamasının hemen ardından yine AKP'ye yakınlığıyla bilinen Star gazetesi değişiklik hazırlığının içeriğine ilişkin bilgi paylaşmış ve emekçilerin iş güvencesinin hedef alınacağının sinyalini vermişti. Haberde, "memurların sınırsız iş güvencesinin performansa, esnek çalışma şartına ve sözleşmeye bağlı düzenleme altına alınabilecek" denilmişti.

Uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleriyle ilgili bakanlık tarafından çalışmalarımız oldu. Meclis tatilde olduğu için Eylül-Ekim ayında belli olacak. Saat 4'te iş yerini kapattım, hafta sonu tatilim gibi kavramlar eskide kaldı. Çalışma hayatının yüzde 30'u bayramlarda da gece gündüz çalışıyor. Almanya'da 3 milyon, Amerika'da 10 milyon esnek çalışanlar var. Biz de bu konuda adımlar atacağız.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını açıklamış, "Uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleriyle ilgili bakanlık tarafından çalışmalarımız oldu. Meclis tatilde olduğu için Eylül-Ekim ayında belli olacak. Saat 4'te iş yerini kapattım, hafta sonu tatilim gibi kavramlar eskide kaldı. Çalışma hayatının yüzde 30'u bayramlarda da gece gündüz çalışıyor. Almanya'da 3 milyon, Amerika'da 10 milyon esnek çalışanlar var. Biz de bu konuda adımlar atacağız" demişti.

'HAK KAYBI YAŞANMASI İHTİMALİ YÜKSEK'

Konuya ilişkin soL'a değerlendirmede bulunan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, düzenlemenin ayrıntılarını görmek gerektiğini ancak bu adımın altından emekçilere hak kaybı yaşatma istediğinin çıkmasının çok yüksek olduğunu söyledi.

"Ödemelerde, yardımlarda ve diğer haklarda kesinti olup olmayacağına ilişkin şu an hiçbir bilgi olmadığını belirten Gezen, "Muhtemelen, çalıştığın kadar ödeme gibi bir modele geçmek istiyorlar. Hak kaybı yaşanması ihtimali çok yüksek. Ancak daha kapsamlı bir değerlendirme için ayrıntıları görmemiz gerekiyor" dedi.

Gezen, "Müjde olarak verilen düzenlemenin yer aldığı yeni ekonomik program aynı zaman sosyal güvenlik harcamalarının azaltılacağını, kamu personel sayısında küçülmeye gidileceğini de söylüyor. Esnek çalışma düzenlemesini bu iki unsurdan ayrı ele alamayız. Çalışma saatleri muhtemelen yine yönetimlerce belirlenecek, kimin ne kadar hangi esaslara göre çalıştırılacağı oldukça muğlak" ifadelerini kullandı.

KESK'in konuya ilişkin detaylı bir açıklama yapacağı belirtildi.