39 Türk işadamı Rusya'da gözaltında

Uçak krizinin ardından Rusya yeni ekonomik misillemeleri uygulamaya koyuyor. Krasnodar'da gıda fuarına katılan 39 Türk işadamı, "turist vizesi" ile giriş yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

Türkiye'nin Rus uçağını vurmasıyla başlayan gerilim tırmanıyor. Rusya, Türkiye'ye yönelik ekonomik alanlarda peş peşe misillemeleri hayata geçirirken, dün Rusya'nın Krasnodar şehrine tarım-sanayi fuarı için gelen 39 Türk işadamı, göçmenlik yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Dün mahkemeye çıkarılan işadamlarının Sochi'de bir kampa gönderilmesi, ardından da sınır dışı edilmesi bekleniyor.

Rusya'ya turist vizesiyle gelen 22 Türk firmasından 60 Türk işadamı, Krasnodar Yugagro tarım fuarına katılarak Rus işadamlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. İşadamları, turist olarak fuara katılmak sebebiyle göçmen bürosunca gözaltına alındı. Bir gün nezarette bekletilen işadamlarından 39'u dün sabah mahkemeye çıkarıldı. İşçi vizesi bulunmayan Türk vatandaşları, 2 bin ruble ila 5 bin ruble (30-75 dolar) ceza ödeyecek ve sınır dışı edilecek. Rusya Federal Göçmen Bürosu Başkan Yardımcısı Vekili Vartan Ter-Saakyan, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, “Eğer bir Türkiye vatandaşı, Rusya Federasyonu sınırlarına, çalışmak için veya ticari bir amaçla geliyorsa vize gerekir. Burada da Türk vatandaşlarının ticarî amaçla ülkeye giriş yaptığı gözüküyor.” dedi.

Rus televizyonuna açıklamalarda bulunan Barış Hakan isimli işadamı, “Gümrük kontrolünden geçerken bize buraya ne amaçla geldiğimizi sordular. Biz de fuara geldiğimizi söyledik. Nereyi işaretlememiz gerekiyor diye sorduğumuzda bize, ‘turist yazın' dediler. Firmamız ilk defa bu fuara katılıyor. İleride herhangi bir hammadde alış veya satışı yapabilir miyiz diye Rus tarafından partnerler edinmek için bu fuara geldik.” şeklinde konuştu.

CNN Türk'ün ulaştığı işadamı Cenk Baykara da vizeler karşılıklı kalktığından bu yana Rusya'daki bütün fuarlara turist vizesi ile gidebildiklerini ifade etti. Baykara, “Daha önce hiç böyle bir muamele görmemiştik. Başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Burada rehin kaldık.” dedi. Baykara nezarete atarken gardiyanın “Uçağı düşürdünüz, alın size.” dediğini söyledi.