26 Kasım’daki kazada da UH-1 tipi helikopter düşmüştü

İstanbul Çekmeköy'de düşen askeri helikopterin 26 Kasım'da düşen helikopterle aynı tipte olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Çekmeköy'de düşen, 4 askerin yaşamını yitirdiği helikopterin daha önce 26 Kasım'da düşen helikopterle aynı tipte olduğu belirtildi. Amerikan Bell firması tarafından üretilen UH-1 tipi helikopterin arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimi görevlerinde kullanılmak üzere tasarlandığı öğrenildi.

26 Kasım 2018’de düşen ve 5 askerin yaşamını yitirmesine neden olan kazada da UH-1 tipi helikopterin kullanıldığı biliniyordu.

BELL UH-1 NEDİR?

Sözcü'nün haberine göre, Bell firması tarafından üretilen askeri amaçlı taşıma helikopteri. UH-1 Iroquois adıyla bilinir. Türkiye’de halk arasında Pat Pat olarak anılır. İlk başta askeri amaçlarla üretilmiş bir helikopter olsa da beklenenden çok daha büyük bir ilgi görmüş ve sivil amaçlar için de kullanılmıştır. Dünyanın en “ünlü” helikopterlerinden biri olmakla birlikte artık kullanım devrini yavaş yavaş kapamaktadır.

UH-1’in iskelet yapısı Bell Model 204’e dayanır. Helikopter arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimi görevlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İlk uçuşunu 22 Ekim 1956’da yapan UH-1’ler 1959 yılında Amerikan Ordusu’nun hizmetine girmişlerdir. “Tüm zamanların En İyi Helikopterleri” belgeselinde, en iyi helikopter seçilmiştir.

UH-1’ler başarılı Bell helikopterleri serisinin öncüsüdür. Vietnam Savaşı’nda kullanılmak üzere tasarlanan UH-1B modelinde kabin, 9 asker veya 3 sedye alacak şekilde genişletilmiştir. Vietnam Savaşı’nda üretiliş maksatlarının dışında piyadelere yer desteği verme ve keşif görevlerinde de kullanılmışlardır. Bu yüzden çok yüksek kayıplar vermişlerdir: ölen pilot sayısı 2.002 iken kaybedilen helikopter sayısı yaklaşık olarak 5.000 adettir.

2004 yılında Amerikan Ordusu bütün UH-1’leri UH-60 Blackhawk(Karaşahin)’larla değiştirmiştir. 2004 yılından sonra Amerikan Ordusu sadece şu dört helikopteri kullanacağını açıklamıştır:AH-64 Apache, CH-47 Chinook, OH-58 Kiowa ve UH-60 Blackhawk.Amerikan ordusunda UH-1’lar hala eğitim amacıyla ve hava ambulansları olarak kullanılmaktadır. Avustralya Ordusu da birkaç yıl önce son UH-1 helikopterini yaptığı bir törenle emekliye ayırmıştır.