24 Kasım'da tablo: Öğretmenler gelecekten ümitsiz

Eğitim-Sen, 24 Kasım vesilesiyle beş bine yakın öğretmenin katıldığı “Öğretmenlerin Çalışma Koşulları ve Sorunlarına Bakışı” başlıklı bir araştırma yayınladı. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin %90’ı gelecekten ümitsiz.

Haber Merkezi

Eğitim-Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde öğretmenlerin ağırlaşan çalışma koşulları ve sorunları ile ilgili düşüncelerini ilk elden tespit etmek için kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye çapında 7 bölge ve 40 ilde farklı okul türleri ve branştan 4.952 öğretmenin katıldığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

DÖRT MÜDÜRDEN ÜÇÜ YANDAŞ

Araştırma sonuçları AKP iktidarı döneminde en yoğun siyasi kadrolaşmanın MEB’de yaşandığını ortaya koyuyor. Özellikle eğitim yöneticilerinin belirlenmesi ve görevlendirilmesi sürecinde MEB bünyesinde tarihin en büyük tasfiyesi gerçekleşti. Okullarda görev yapan her dört okul müdüründen üçü iktidara yakınlığı ile bilinen yandaş sendika üyesi.

Özellikle stajyer öğretmenlere “iktidara yakın sendikaya üye olmaları, aksi takdirde asil olarak atanmalarının zor olacağı”nın söylendiği, hatta bazı okullarda “Eğitim-Sen’e üye olursanız öğretmenliği unutun” gibi açıkça tehdit içeren ifadeler kullanıldığı yönünde çok sayıda şikâyet Eğitim-Sen’e iletiliyor.

ÖĞRETMENLERİN %90’I GELECEĞE GÜVENLE BAKMIYOR

Araştırmanın dikkat çeken sonuçları şöyle:

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 58’i mesleklerini yaparken kendilerini mutlu ve huzurlu hissettiklerini belirtmiş, ancak yüzde 42 gibi azımsanmayacak bir kısmı ise mesleğini yaparken mutlu ve huzurlu olmadığını belirtmiştir.

Öğretmenlere yöneltilen meslek hayatlarında kendilerini en çok rahatsız eden sorunlar nedir sorusuna verilen ilk dört yanıt şu şekilde:

• Maddi koşulların zorlaşması ve maaşların yetersizliği

• Mesleki saygınlığın olmaması

• Siyasi kadrolaşma ve artan baskılar

• Eğitim politikalarının sürekli değişmesi

“Çalışırken herhangi bir şekilde baskı ya da yönlendirme ile karşı karşıya kaldığınız oluyor mu?” sorusu yöneltilen öğretmenlerin yüzde 39’u “Evet” yanıtını verdi.

Öğretmenlere “Çalışırken size mesleğiniz ile ilgili olmayan angarya işlerin yaptırıldığını düşünüyor musunuz?” sorusu yönetildiğinde yüzde 51’i “Evet” yanıtını verdi.

Araştırmamızın en dikkat çekici sonuçlarından birisi de, “Meslek hayatınızı göz önünde bulundurduğunuzda, çalışma koşullarınızın gidişatı hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 74 gibi ezici bir çoğunlukla “Koşulların daha kötüye gittiğini düşünüyorum” yanıtını vermiş olması.

Araştırmada son soru olarak katılımcılara yöneltilen “Ülkenin ve eğitimin içinde bulunduğu koşulları göz önüne aldığınızda geleceğe güvenle bakabiliyor musunuz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 90’ı “Hayır” yanıtını verdi.