2014’ten kalanlar... Erdoğan Köşk’e, Türkiye kaosa

Haziran Direnişi, dış politikanın Suriye’de yaşadığı iflas ve yolsuzluk operasyonlarıyla tarihinin en kötü yılını geçiren AKP’nin, 2014 yılında da işi kolay değildi. AKP hükümetinin 2013 yılında yaşadığı zorlukları iktidardan düşmeden atlatmayı başarmasına rağmen, 2014’teki gelişmeler Türkiye’nin kısa vadede normalleşmesinin mümkün olmadığını gösterdi.

Cem Boz

Türkiye 2014’e AKP’nin tüm kirinin ortaya saçıldığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının sarsıntısıyla girdi. Bakan çocuklarının gözaltına alınması, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sıfırlama” tapeleri, iktidarın medya ve yargıya müdahaleleri bu dönemin en konuşulan konularıydı.

Operasyonların üzerinden az bir süre geçtikten sonra, 28 Şubat’ta, bakan çocukları ve Rıza Sarraf, “sabit ikametgâh ve konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığından” serbest bırakıldı. Tahliyeleri yorumlayan Erdoğan, “adaletin yerini bulacağını biliyordum” ifadelerini kullanarak, sonraki aylarda 17-25 Aralık operasyonunda gözaltına alınan tüm şüpheliler serbest bırakılacağını, tarihi yolsuzluğun üstünün örtülmeye çalışılacağını gösterdi. Öyle de oldu...

2014’ün son günlerinde Rıza Sarraf’ın el konulan paralı faiziyle iade edildi. Yolsuzluğa karışan üç bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak..

TÜRKİYE’NİN ÇOCUĞU, BERKİN...

Haziran Direnişi günlerinde, evinden ekmek almak için çıkan ve polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan Berkin Elvan,  yaşam mücadelesini 12 Mart sabahı saat 07.00’de kaybetti. 269 gün yaşam mücadelesi veren Berkin, 15. yaşına da komada girmişti. Hayatını kaybettiğinde, yalnızca 16 kiloydu.

Berkin’in İstanbul Şişli’de gerçekleşen cenaze törenine yüzbinlerce kişi katıldı. Türkiye tarihinin en kalabalık cenaze töreniyle, son yolculuğuna polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Berkin’in hayatını kaybetmesinden sonra konuşan annesi Gülsüm Elvan’ın “benim oğlumu Allah almadı, Tayyip Erdoğan aldı” sözleriyse akıllara kazındı.

TWİTTER VE YOUTUBE’A ERİŞİM YASAĞI

Yolsuzluk operasyonlarıyla eşzamanlı gündeme gelen ses kayıtları AKP iktidarını zor durumda bırakırken, hükümet çareyi Mart ayında sosyal paylaşım sitesi Twitter ve video paylaşım sitesi Youtube’a erişimi engellemekte buldu.

Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Twitter’ın kökünü kazıyacağız” açıklamasının ardından Twitter’a erişim yasağı getirildi. Yasağın ardından çeşitli yöntemlerle siteye erişim sağlayan kullanıcılar, üç saatlik bir sürede yaklaşık 2,5 milyon tweet atarak bir rekora imza attı.

Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ait olduğu iddia edilen ses kaydının Youtube’a düşmesinin ardından, siteye erişim yasağı geldi. Söz konusu kayıtta Hakan Fidan’ın, Suriye sınırları içerisinde yer alan Türkiye toprağı Süleyman Şah türbesi için, “Suriye’ye savaş için bahane lazımsa, ben dört adam gönderirim oraya, 8 tane füze fırlatırım, gerekçe olur” sözleri yer alıyordu.

Sosyal medya sansürleri tüm dünyada tartışma konusu olurken, ABD ve AB’den konuyla ilgili ciddi eleştiriler de geldi.

30 MART YEREL SEÇİMLERİ

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının gölgesinde yapılan 30 Mart yerel seçimleri, Türkiye’nin en şaibeli seçimlerinden biri olarak tarihe geçti. AKP tarafından başta Ankara olmak üzere özellikle büyükşehirlerde yapılan usulsüzlükler nedeniyle uzun süre tartışılan, oy sayım işlemi sırasında ülkenin her yerinden elektrik kesintisi haberlerinin geldiği seçimlerin ardından AKP, yüzde 45’lik oy oranıyla birinci parti oldu.

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Tayyip Erdoğan, “balkon konuşması”na yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan, Eğemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler’le ve oğlu Bilal Erdoğan’la çıkarak, “bugün yeni Türkiye’nin kuruluş günüdür, 30 Mart bir milattır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN KÖŞK’E ÇIKTI

Üzerindeki yolsuzluk şaibesi ortadayken, Recep Tayyip Erdoğan geçerli oyların yüzde 51,79’unu alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Başını CHP’nin çektiği bir dizi partinin “çatı” adayı İslamcı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38,44, Selahattin Demirtaş ise yüzde 9,76 oy aldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım oranı yüzde 74,5’te kalarak, son yılların en düşük rakamı oldu. Tüm seçmenlerin dörtte biri sandığa gitmezken, Erdoğan yüzde 38’in Cumhurbaşkanı oldu.

ORTADOĞU’YU KARIŞTIRDI, BAŞBAKAN OLDU

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu Erdoğan’dan görevi devralırken “Sayın Cumhurbaşkanımız bu kadronun öncüsüdür, lideridir, kimsenin tereddüdü olmasın ki büyük restorasyon hareketi hiçbir ara ve kesintiye uğramadan devam edecektir” diyerek, biat mesajı verdi.

KOBANİ EYLEMLERİ KANA BULANDI

Suriye’nin Kobanê kentinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kuşatılmasının ardından, AKP’nin Suriye’ye dönük politikaları, bölgedeki İslamcı gruplara el altından verdiği destek, Kobanê’ye yardım koridoru açmama inadı, tüm yurtta protesto edildi. 6-7 Ekim tarihlerindeki protestolarda meydana gelen olaylarda, Diyarbakır’da 10, Mardin’de 5 olmak üzere ülke genelinde 35 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Her fırsatta “askeri vesayet” diyen AKP’nin Kobanê eylemlerinde Diyarbakır’da askeri sokağa çıkarması, OHAL görüntülerini hatırlattı.

GÜLEN CEMAATİ’NE OPERASYON

2014’ün son ayına Gülen Cemaati’ne yönelik operasyon damga vurdu. 14 Aralık sabahı başlayan operasyon kapsamında Gülen Cemaati’ne ait Zaman gazetesi ve Samanyolu TV’ye polis baskınları düzenlendi. Aralarında Samanyolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da bulunduğu birçok kişi gözaltına alındı. Ekrem Dumanlı, yurtdışı yasağı konularak serbest bırakılırken, Hidayet Karaca, eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, eski Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı ve Komiser Mustafa Kılıçarslan tutuklandı.