17 Aralık savcısı: Yolsuzluk soruşturmasında 1 numara Erdoğan'dı

17 Aralık’ın savcısı Celal Kara, sıfırlanan yolsuzluk dosyasıyla ilgili konuştu.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını başlatan savcılardan Celal Kara, “darbe girişimi, polis fezlekesi imzalanmadı, bazı isimler Uyap’a girilmedi, yasa dışı dinleme yapıldı”gibi 8 iddiayla ilgili konuştu. Önce dosyadan, sonra görevden alınan 18 yıllık savcı Celal Kara, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının savcısı Celal Kara, "1 numaranın dönemin başbakanıTayyip Erdoğan olduğunu belirtti. Kara, "Bu dosya kapanmadı, kapanamaz. Eninde sonunda bu yargılama olacaktır" dedi.

Celal Kara, “İki taraf birlikte suç işliyorsa, her zaman dinleme yapılır. Yargıtay’ın bu istikamette kararları var. Meselâ, aile boyu uyuşturucu ticareti içinde olanlara rastlıyoruz. Dinlemediğimiz takdirde suçu nasıl ortaya çıkaracağız?” diye konuştu.

Celal Kara, Cumhuriyet gazetesinden Can Dündar'ın sorularını cevapladı.

Celal Kara'nın ağzından şu ifadelere yer verildi:

"Dava açılsa isteyeceğim ceza kişiye göre değişecekti. Çok sayıda rüşvet, resmi evrakta sahtecilik suçlaması vardı. Azamiden hesaplarsanız 500 yıl, asgariden hesaplarsanız 50 yıl çıkar. En ağır cezayı Sarraf alacaktı. Lider sıfatıyla o örgütün faaliyetleri kapsamındaki tüm suçlardan sorumlu. Dönen işlerin Başbakan'dan habersiz ve izinsiz dönmesine imkân ve ihtimal yok. Telefon konuşmalarına, aralarındaki diyaloglara bakınca kesinlikle diyorsunuz ki, perde arkasından bu işlere yol ve izin veren Başbakan'dır. Zaten vardı tapelerde... Var yani, bunu inkâr mı edeyim? Sarraf, Happani'ye, Egemen Bağış'tan bahsederken 'O, beni 1 numaraya ulaştıracak' diyor. 1 numara kim olabilir? Başbakan'dır.

'ONLAR GİTSE BİLAL PEŞİNDEN GİDERDİ'
Yüce Divan oylamasını izlediğimde 'Yüzde 99 gitmeyecekler Yüce Divan'a' diyordum. Onlar gitse Bilal de peşlerinden giderdi... Bakanlar Yüce Divan'a gitseydi ZaferÇağlayan'in hayatı bitmiş olurdu muhtemelen. Çünkü hakkında rüşvet isnadı, altınkaçakçılığı iddiası, örgüt liderliği suçlaması, resmi belgede sahtecilik suçu vardı. Bir rüşvetin cezası 4-12 yılsa düşünün ki Çağlayan hakkında 28 ayrı rüşvet suçlaması vardı."

ERDOĞAN NİÇİN SORUŞTURMA DIŞI KALDI?
Savcı Kara, Can Dündar'ın "Soruşturmayı neden Başbakan'a kadar uzatmadınız' şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi: "Erdoğan' la ilgili denilebilirdi ki: 'Beyefendi'nin o olduğunu nereden biliyorsun?' Dosyanın teknik detayını bilen ben ve kolluk amirleri, bahsi geçenin Erdoğan olduğunu bildiğimiz halde, doğrudan ismi geçmediği için ve '1 Numara' lafı, diğerlerine göre biraz muğlak kaldığı için onu bilgi notuna katmadık. Düşünün ki; durumları çok net olan bakanlar hakkında dahi akla ziyan yorumlarla savunma gerekçeleri üretiliyor, durumu ancak tüm delillerin ve ifadelerin değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkabilecek olan Başbakan'ı dosyaya katsaydık neler söylenirdi?"