140 santimlik İsmet İnönü heykeli için suç duyurusu

Çevre Derneği üyeleri 140 santimlik İsmet İnönü heykeli için suç duyurusunda bulundu

Bursa’nın Mudanya ilçesinde bulunan müzeyi gezdikleri sırada İsmet İnönün heykelinin diğer komutanlara göre daha kısa yapılmasına tepki gösteren Çevre Derneği üyeleri konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

İHA'daki habere göre, konuyla ilgili konuşan Çevre Derneği Başkanı Güner Sümer, kültürel gezisi kapsamında Bursa Mudanya Müzesi’ne ziyaret ettikleri sırada gördükleri İsmet İnönü heykeli karşısında üzüldüklerini belirtti.

Heyekilin bu şekilde küçültülmeye çalışılmasının kasıtlı olarak yapıldığını iddia eden Sümer, konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Mudanya biliyorsunuz, Kurtuluş Savaşı sonrasında antlaşmanın yapıldığı bir yer. Orada bir çok çevresel bölgeler var. Biz gezi ve kültür amacı ile gitmiştik. Mudanya’da bir gezimiz var. Orada İnönü Müzesi var. Mudanya Antlaşması yapıldığı zaman orada İngiliz, Yunan ve İtalyan generalleri geliyor. Türkiye’yi temsil için ise İsmet İnönü antlaşmayı imzalamak için orada bulunuyor. Bizde Mudanya’ya gelmiş iken müzeyi ziyaret etmek istedik. Müzeyi gezerken antlaşmanın imzalandığı masaya götürdüler bizi. O oda da 3 tane general duruyordu. Mumyadan heykelleri yapılmış. Bunların boyları 2 metre 80 santimetre generaller. Onların karşısında da biri vardı kısa boylu. Biz tanıyamadık onu, sorduğumuz da İsmet İnönü olduğunu söylediler. 1 metre 40 santimetreden mumyadan bir anıt yapmışlar. Tanınmayacak bir durumda. Uzun yıllar Türkiye’ye hizmet etmiş bir komutanın bu şekilde küçültülmesini yadırgadık. Türk komutanının böyle küçük düşürülmesini kasıtlı bir eylem olarak düşünüyoruz. O bakımdan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Uzun yıllar Türkiye’de Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış bir kişinin bu şekilde küçültülmesine karşı çıkmak içinde bu işin takipçisi olacağız.”