Zeytin üreticisinin karşısına Saray'ın muhtarlarını çıkardılar!

AKP hükümeti zeytinliklerin sanayi, maden ve turizm yatırımlarına açılmasına imkan sağlayan tasarıyla ilgili, zeytin üreticilerin ikna etmek için uzlaşı toplantısı yaptı. Üreticiler maddelere yine karşı çıktı. Yalnızca muhtarlar destekledi. Üretici tepkili, "Muhtarlar zeytin üreticisini temsil edemez" diyor.

Hükümet, zeytinliklerin "yatırım" adı altında talan edilmesinden geri adım atmıyor. Zeytinliklerin sanayi, madencilik ve turizme açılmasını öngören torba tasarı, TBMM Sanayi Komisyonu'ndaki tartışmalı görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, tasarıyı hükümet adına savunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Tarım Bakanı Faruk Çelik, önceki gün sürpriz bir kararla ülke genelindeki zeytin temsilcilerini Ankara'ya çağırdı.

Zeytin üreticilerinden sanayicilerine, ihracatçısından konseyine kadar tüm temsilciler Ankara'ya gelince, toplantının Meclis'te ortak yapılmasına karar verildi. Böylece AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş başkanlığında yapılan toplantıya bakanlar Özlü ve Çelik'in yanı sıra, tasarıyı genel kurulda savunacak TBMM Sanayi Komisyonu'nun Başkanı Ziya Altunyaldız da katıldı. Sektör temsilcileri daha sonra Tarım Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı ile teknik bir toplantı yaptı.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ MADDELERİN TASARIDAN ÇIKARILMASINI İSTEDİ

Toplantıda zeytin temsilcileri tek tek söz alırken, hepsi de zeytinlikleri yatırıma açan maddenin tasarıdan çıkarılmasını istediler. Daha önce komisyonda iki maddenin tasarıdan çıkarıldığına işaret eden zeytin temsilcileri, zeytinliklerle ilgili yaşanan sorunların çözümü için zeytin temsilcilerinin de içinde olduğu yeni bir çalışma grubu oluşturulması ve sadece zeytinleri kapsayan yeni bir yasal düzenleme çıkarılmasını talep ettiler.

Toplantıda zeytine yönelik tek aykırı ses ise Gemlik'ten gelen muhtarlardan çıktı. Belediyenin getirdiği belirtilen muhtarlar, zeytin ağacını kesemedikleri için dirilerine ev, ölülerine mezar yapamadıklarını söylediler. Elitaş, zeytincilerin aksine muhtarların tasarının yasalaşmasını istedikleri açıklamasını yaptı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Direktörü Mustafa Tan, “Sektörün tamamı oradaydık. Sektör temsilcilerinin tamamı tek bir görüş bildirdik. Diğer iki madde çıktığı gibi, son maddenin de çıkarılmasını istedik. Bakanlar ve başkanlar bizi dinlediler, kararı sonra açıklayacaklarını söylediler. Başbakan Binali Yıldırım'ın ‘Sektör istemezse çekeriz' sözünü hatırlattık. Sektörün görüşü alınmadan bu şekilde gelmesinin herkese sıkıntı yaratacağını anlattık” dedi.

"MUHTARLAR ZEYTİN SEKTÖRÜNÜ TEMSİL EDEMEZ"

Tan, muhtarların toplantıya niçin geldiğini anlayamadıklarını da belirtirken, muhtarların zeytin sektörünü temsil edemeyeceğini ifade etti.