Yüzlerce filme yer var ama Soma Katliamı'na yer yok!

"Adı 'Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali' olan bir festival Türkiye Panoraması’nda işçi sınıfına yer yok demiştir. Festival yönetiminin bu yaklaşımı ülkenin kuruluşundan bugüne aydınlanmacı, ilerici, laik bir damarı temsil eden İzmir'e de bu ülkeye de, bu ülke sinemasına da yakışmadı…"

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, gösterime girecek yüzlerce film arasına Soma Katliamı'nı anlatan "Üçyüzbir" filmini almadı.

Üçyüzbir Filmi'nin yönetmeni Alican Mansuroğlu kararı soL'a degerlendirdi:

"Festivallerin ve seçkilerinin nasıl belirlendiği, hangi kaygıların gözetildiği konusunda hiçbir tereddütümüz olmamasına rağmen İzmir gibi bir kentin Uluslararası Film Festivali'nin de bu kervana katılmış olduğunu tecrübe etmemiz, öncelikle Somalı Maden işçileri, Türkiye işçi sınıfı ve sineması adına derin üzüntü duymamıza sebep oldu.

Finalist olmuş olmak veya olmamak ile zerre ilgilenmiyoruz. Zira bu gri alanda her türlü açıklamayı yapabilirsiniz. "Jüri takdiri" der geçersiniz. Lakin adına bir de hiç çekinmeden "Türkiye Panoroması" dediğiniz gösterim seçkisine Türkiye tarihinin en kanlı işçi katliamını anlatan bir filmi almamanız, Uluslararası İzmir Kısa Film Festivalini ve onu düzenleyen ekibi ifşa etmiştir.Tekrar etmek istiyorum Üçyüzbir filmi festival kapsamında gösterilecek yüzlerce film arasına alınmamıştır!Öncelikle Somalı Maden işçileri, Türkiye işçi sınıfı ve Türkiye Sineması adına sizi esefle kınıyorum. Adı "Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali" olan bir festival Türkiye Panoraması’nda işçi sınıfına yer yok demiştir. Festival yönetiminin bu yaklaşımı ülkenin kuruluşundan bugüne aydınlanmacı, ilerici, laik bir damarı temsil eden İzmir'e de bu ülkeye de, bu ülke sinemasına da yakışmadı…

Bu sadece siz özelinde bir durum da değildir. Türkiye'deki diğer festivallerde de benzer durumlar yaşanmaktadır ve bu sadece bizim filmimizin başına gelmemektedir. Ama sinemayı sizlere bırakmayacağımızdan emin olabilirsiniz. Biz üretimlerimizle bu ülkede gerçekleri göstermeye, umut olmaya devam edeceğiz ve buna kimse engel olamayacaktır"

Üçyüzbir filmi 28. Ankara Uluslararası Film Festivali Juri Özel Ödülü, 6. Atıf Yılmaz Film Festivali Jüri Özel ödülü almış, 3. Marmaris Film Festivali En iyi Belgesel Film seçilmiş ve 12. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Gösterim Seçkisi'nde yer almıştı.