Yüzlerce askerin zehirlendiği faciada Bakanlık yemek şirketine siper oldu!

Manisa'daki 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında bir askerin ölümü, binden fazla askerin zehirlenmesiyle sonuçlanan faciada, kültür tahlili sonuçları hasta yakınlarına verilmiyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere sonuçları isteyen ailelere "Bakanlık devreye girdi, vermeyeceğiz" denildi. "12 büyük askeri birliğin yemek ihalesini alan Rota şirketi korunuyor" diyen…

Ahmet Çınar

Manisa Albay Arif Seyhun Kışlasında geçen hafta bir askerin hayatını kaybetmesi, binden fazla askerin zehirlenmesiyle sonuçlanan olayda, mağdur askerlerin yakınlarına kültür tahlili sonuçları verilmezken; CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer "Sağlık Bakanlığından tahlil sonuçlarının verilememesi talimatı verilmiş. Oysa ben dün hastanede Salmonella bakterisinin ürediğine dair kültür tahlili sonucunu gördüm ama bana da vermediler. Bugün hasta yakınlarına da vermediler. Askerlerin yemekten zehirlendikleri belli, '12 büyük askeri birliğin yemek ihalesini kazanan Rota şirketi mi korunuyor' sorusu güncelliğini koruyor" dedi.  

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine giden asker yakınları, kültür tahlili sonuçlarını alıp bu delille savcılığa suç duyurusunda bulunmak istediler. Ancak hastane başhekimliği, Sağlık Bakanlığından gelen talimatla, tahlil sonuçlarının hasta yakınları dahil kimseye verimeyeceğini açıkladı. 

"TAHLİL SONUCUNU TALEP ETMEK HASTA HAKKIDIR"

CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer, dün ve bugün yaşadıklarını soL'a anlattı.

Zehirlenen askerlerin bir kısmı, aradan geçen bir haftanın sonunda taburcu edildiler ancak asker yakınlarına tahlil sonuçlarının verilmediğini öğreniyoruz, siz de tanık oldunuz mu böyle bir duruma?

Ben bu sabah 8'den beri bu işle uğraşıyorum. İki aile var. Asker oğulları taburcu edildi. Ancak tahlil raporlarını alamıyorlar. Hasta haklarına göre hastanın birinci derece yakınları, tüm sonuçları alabilir. Talep eden ailelere tahlil sonuçları verilmiyor. 

"SALMONELLA BAKTERİSİ KESİNLEŞTİ ANCAK EVRAKI VERMİYORLAR"

Siz aynı zamanda bir hekimsiniz, geçen hafta salı günü meydana gelen vakadaki tahliller tamamen sonuçlanmış mıdır, aileler sonuçları alabilir mi?

Elbette olay 23 Mayıs Salı gecesi meydana geldi. Bugün 30 Mayıs 2017. Yedinci gün bugün. Geçen salı yapılan tahlillerin sonuçları çıktı zaten. Dün yani 29 Mayıs Pazartesi günü akşamüzeri çıkanlar kültür sonuçları. Yani gaitalarından, dışkılarından alınan örnek, ekim yerlerine ekiliyor ve üreme bekleniyor. En az 24 24 saat, sağlıklı sonuca ulaşabilmek için de 72 saat gerekiyor. Dolayısıyla 72 saatten önce kültür sonucuna ulaşmak mümkün değil. Bazı bakterilerin adının konabilir hale gelmesi uzun sürebiliyor. Salmonella bakterisi, pişmemiş etten bulaşan bakterinin üremesi uzun sürebiliyor. Ben dün Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yoğun bakımdaki hastanın yanındaydım. Doktorlar Salmonella bakterisi ürediğini doğruladılar. Ben de evrakı istedim. Askerlerin yakınlarının kapıda beklediklerini, Mersin'den geldiklerini, perişan olduklarını söyledim. Hasta yakınları savcılığa suç duyurusunda bulunacaklar ama delil olarak o Salmonella bakterisinin ürediğine dair rapor gerekiyor. Kesin delildir bu. Kültür tahlili sonucu çıktı, ben gözümle gördüm. İmzalar tamamlanmadı diye bana evrakı vermediler.  

Ne diyorlar peki, vermeme gerekçesi olarak? 

Sonucun çıktığını ama imzalarının tamamlanmadığını söylediler. Ben de kabul ettim. Bu sabah 8'de vereceklerdi rapor sonuçlarını. Hasta yakınlarına bu sabah da vermediler. Sorun burda. İki aile sabah 8'den beri tahlil sonucunu alamıyor. Alsalar gidip savcılığa suç duyurusunda bulunacaklar. 

AİLELERE "BAKANLIK DEVREYE GİRDİ VERMİYORUZ" DEDİLER

Ailelere ne diyorlar peki?

İmzalar tamamlandı. Bu sefer başhekim "Sağlık Bakanlığı devreye girdi, adli vaka olduğu için kesinlikle tahlil sonuçlarını veremiyoruz" demiş. Aileler "Napacağız" diye sormuşlar. "Gidin şikayet edin" yanıtı almışlar. SağlıkBakanlığı devreye giriyor ve kültür tahlil sonuçlarını ailelere verilmiyor. 

"ROTA YEMEK ŞİRKETİ KORUNUYOR"

Bu tabloda insanların aklına ister istemez Sağlık Bakanlığının bu olayda birilerini koruduğu geliyor, ne dersiniz?

Tabii ben en başından beri bunu söylüyorum. Milli Savunma Bakanı'na soru önergesi verdik geçen hafta, ona bile zahmet edip cevap vermediler. Ortada acil bir durum var. Bir kişi öldü, çok sayıda asker hastanelerde. Bir açıklama yapın, çünkü o yemek ihalesini yapan Milli Savunma Bakanlığı. İhaleyi burdaki tugay komutanı yapmıyor, Bakanlık yapıyor. Yemekten bir kişi ölüyor, onlarca kişi hastanelik oluyorsa Milli Savunma Bakanlığı açıklama yapmalıdır. Manisa'da askerlerin zehirlendiği yemeği yapan yemek şirketi, herhangi bir firma değil, 12 tane büyük askeri birliğin ihalesini almış bir firma. Rota yemek adlı bir firma. Şirket yetkilisi hafta sonu bana mail gönderdi ve Batı Kışla'daki yemeği kendilerinin yaptığını doğruladılar. 12 büyük askeri birliğin yemeğini yapan bir şirketten söz ediyoruz. Kimdir bu firmanın patronu, ortakları, AKP'yle bağlantıları nedir diye sorduk. Hiçbir cevap gelmedi. Bana mail gönderen kişi şirketin genel müdürü Fatih Dörtkardeş... Patron mudur, patron temsilcisi midir bilmiyorum. 

"TÜM HASTALARDA ULAŞILABİLEN TAHLİL SONUÇLARINA BU OLAYDA ERİŞİM ENGELİ GELMİŞ"

Peki bu tablodan çıkan nedir sizce?

Ortada saklamaya ve kapatmaya çalışılan bir durum var. Üremiş Sarmonella bakterisini gösteren kültür tahlil sonucu çıktı. Bunu yüzde yüz biliyorum. Dün ben gördüm. Şimdi, bu sonuçlar hasta yakınlarına neden verilmiyor? Soru budur... Sağlık Bakanlığı neden devreye giriyor? Bu sorulara yanıt arıyoruz... Dün ben de hastaların kimlik numarasından sisteme girip baktım, diğer hastalarda her trülü tahlil sonucuna ulaşılırken, bu asker zehirlenmesi olayında tahlil sonuçları ulaşılamaz hale getirilmiş... Herhangi bir mahkeme kararı olmadığı halde erişim yasağı getirilmiş... Bu sonuçları hasta yakınına vermek, hasta haklarına dahildir. Kim ya da kimler korunmaya çalışılıyor? Bu sorular yanıta muhtaçtır... 

SALMONELLA BAKTERİSİ NEDİR?

Salmonella, gıda zehirlenmelerinin en yaygın nedenlerinden biri olan bir grup bakterinin adıdır. Salmonella ile temastan yaklaşık 12-72 saat sonra enfeksiyon, ishal, ateş, ve karın krampları gelişir.Hastalık genellikle 4 ila 7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye gitmesini gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Bu hastalarda, Salmonella enfeksiyonu bağırsaklardan kan dolaşımına ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve antibiyotik tedavisi gecikirse ölüme neden olabilir.Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi bozulmuş olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.