Yüksek ve orta derecede alkol kullanımına ilişkin dikkat çeken araştırma

Yüksek ve orta düzeyde alkol kullanmanın beyne zarar verdiğini gösteren bir çalışma yayımlandı.

İlker Belek

Düşük düzeyde alkol kullanmanın değişik organ sistemleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren araştırmalar var.

Ancak özellikle orta derecede tüketimin etkisi konusundaki bilgiler yetersiz.

İngiltere’de 550 kişi 30 yıl boyunca izlendi

Bu boşluğu doldurmak üzere Topiwala ve arkadaşları İngiltere’de alkol bağımlısı olmayan 550 erişkini 1985-2015 arasında izlediler. Bu kişileri İngiltere’yi temsil eden 6300 kişilik büyük bir grup içinden seçtiler.

Düzenli aralıklarla 550 kişinin bilişsel performanslarını değerlendirdiler, beyin MR’larını çektiler.

Aşırı alkol tüketenlerde hipokampus atrofi riski 5.8 kat fazla

Yüksek derecede alkol tüketenlerde, 30 yıl sonunda beynin hafıza işlevini yerine getiren hipokampusta, alkol tüketmeyenlere göre 5.8 kat daha fazla oranda atrofi gelişiyor. Araştırmacılar atrofiye neden olabilecek pek çok başka faktörü (sigara, diğer hastalıklar, vb) kontrol ettikten sonra bu sonuca ulaşmışlar.

Araştırma yüksek alkol tüketiminin beyin üzerindeki etkileri bakımından başka sonuçlar da ortaya koyuyor: Entelektüel yetilerimizden sorumlu olan gri maddede azalma gibi.

Orta derecede alkol tüketenlerde risk 3.4 kat fazla

Orta derecede alkol tüketenlerde ise hipokampusta atrofi gelişme riski, alkol kullanmayanlara göre 3.4 kat daha yüksek.

Düşük alkol tüketimi atrofi riski taşımıyor.

Orta ve düşük derecede alkol tüketiminin tanımı

Orta derece alkol tüketimi haftada 4 kez 550-850 cc yüksek alkollü (%5.2 alkol içeren) bira ya da haftada 5 kez 175-250 cc şarap (%14 alkol içeren) tüketimi anlamına geliyor.

Düşük alkol tüketiminin anlamı ise haftada 4 kez 40-280 cc yüksek alkollü bira ya da haftada 5 kez 15-90 cc şarap tüketimi demek.

Düşük alkol tüketimi beyin atrofisi için koruyucu değil

Eskiden ABD’de düşük alkol tüketiminin hipokampus atrofisi (hafıza) açısından koruyucu olduğu kabul edilirdi, bu araştırma bu bilgiyi teyit etmedi.

Ayrıca, şimdiye kadar ABD’de erkekler için haftada 4 kez 1000-1250 cc yüksek alkollü biranın ve haftada 5 kez 350-450 cc şarabın güvenli olduğu kabul ediliyordu. Bu araştırma bu standartları da geçersiz kılıyor ve haftalık alkol tüketiminin sınırını aşağıya çekiyor.

Kaynak