Yüksek Askeri Şura yarın toplanacak: Gündem, tasfiyenin ardından yapılacak terfi ve atamalar...

Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılan "çok gizli" nitelikli şura toplantısı, yarın Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek. Toplantının gündeminin TSK'daki terfi ve atamalarla darbe gündemi olması bekleniyor.

 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yarın Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanacak. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli toplantı ilk defa karargah dışında gerçekleştirilecek. Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıda TSK'daki terfi ve atamaların yanı sıra darbe girişiminin de ele alınması bekleniyor.

Toplantıda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar da yer alacak.

TOPLANTIDA İKİ KORGENERAL
YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk, darbe girişimi sonrasında açılan soruşturma kapsamında tutuklanması nedeniyle toplantıya katılmayacak. Yine aynı sebeple tutuklu olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin yerine 2. Ordu Komutan vekili Korgeneral İsmail Metin Temel toplantıda yer alacak.

Darbe girişiminin ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle GATA'da tedavi altına alınan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin de şura toplantısına katılamaması gündemde. Tedavisi süren Mendi'nin yerine toplantıya Jandarma Genel Komutan vekili Korgeneral İbrahim Yaşar'ın katılması öngörülüyor.

Böylelikle Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarındaki orgeneral ve oramirallerin katıldığı Yüksek Askeri Şura toplantılarında iki korgeneral yer almış olacak

Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfi ve atamaların kararlaştırılacağı şuranın en önemli gündemini ise 15 Temmuz darbe girişimi oluşturacak.

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK
Şura toplantısında darbe girişimiyle ilişkili olduğu iddia edilen 100'ü aşkın general ve amiral ile bini aşkın subay ve astsubayın durumuna ilişkin karar verilmesi beklenmiyor. "OIağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname" kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi personelle ilgili ihraç kararının kuvvet komutanının teklifi, Genelkurmay Başkanının inhası ve Milli Savunma Bakanının onayıyla yapılacağı belirtiliyor.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığında ise bu kararın, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanının kendi personellerine ilişkin teklifleri ve İçişleri Bakanı'nın onayıyla gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

Ayrıca Başbakan Yıldırım'ın Jandarma Genel Komutanlığının atama, sicil, eğitim de dahil olmak üzere tamamıyla Bakanlığa bağlanacağını açıklaması üzerine Jandarma Genel Komutanlığına atama yapılıp yapılmayacağı da bir başka merak edilen konuyu oluşturuyor.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Yüksek Askeri Şuranın geçen sene gerçekleştirilen toplantısında görev süresi bir yıl uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi yeniden uzatılmazsa yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin atanması öngörülüyor.

Daha önceki yıllarda üç gün süren şura çalışmaları Başbakan Yıldırım'ın açıklamasına göre bu yıl bir günde tamamlanacak. Şura kapsamında alınan kararların Erdoğan'ın onayına sunulmasının ardından açıklanması bekleniyor.