Yönetmelik değişti, yıkılan vakıf eserlerini yandaş müteahhitler onarabilecek

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle "Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği"nin 24. maddesi değiştirildi. Böylece, başta Diyarbakır'ın Sur, Lice, Nusaybin gibi ilçeleri olmak üzere, yıkılan vakıf eserlerinin onarılması işini, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün istediği müteahhide verebilmesinin yasal koşulu oluşturuldu.

Kadir Sev

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle "Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği"nin 24. maddesi değiştirildi. Böylece, başta Diyarbakır'ın Sur, Lice, Nusaybin gibi ilçeleri olmak üzere, yıkılan vakıf eserlerinin onarılması işini, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün istediği müteaahide verebilmesinin yasal koşulu oluşturuldu. 

Bu değişiklikle “Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ilan edilen yerlerdeki vakıf kültür varlıklarının bu yönetmelik kapsamındaki işlerinin” üst limit uygulanmaksızın pazarlık yöntemiyle yaptırılması öngörülüyor.

Değişiklikten önceki düzenlemeye göre 250 bin lirayı aşmayan işler pazarlık yöntemiyle yaptırılabiliyordu. Böylelikle, başta Diyarbakır'ın Sur, Lice ve Nusaybin ilçeleri olmak üzere, bir çok yerde yıkılan vakıf eserlerinin onarılması işini, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün istediği yükleniciye verebilmesinin yasal koşulları oluşturuldu.

Yönetmeliğe göre vakıf eserlerin onarılması için üç yöntem var. Bu yöntemlerden biri olan açık ihalede, ilanda yazılı koşulları taşıyan her istekli katılabiliyor. Belli istekliler arasındaki ihaleye, yeterliliği tespit edilen en az 5 yüklenicinin çağrılması gerekiyor. Yönetmeliğe göre çağırılacak adayların ekonomik ve mali yeterlilikleri ile mesleki teknik yeterlilikleri, ön yeterlik dokümanında belirtilen ölçütlere göre sıralanıyor ve bunların içinden en az 5 kişi seçilebiliyor.

Pazarlık yönteminde ise idare, ihale konusu ya da benzer işler alanında faaliyet gösteren en az 3 istekliden teklif istiyor ve bunlardan uygun gördüğü birine verebiliyor. Net bir biçimde ilke ve ölçütler belirlenmediği için idarenin istediklerini çağırabilmesinin önünde pek bir engel yok. Böylelikle o alanda ekonomik, mali ve mesleki yeterlik açısından daha yetkin olan isteklilerin katılması başlangıçta önleniyor.

Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği 10 Eylül 2008 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bugüne değin bu yönetmelikte değişiklik yapmak üzere 6 kez yönetmelik çıkarıldı, 27 maddesi değiştirildi, 3 geçici madde eklendi. Her değişiklikle idarenin inisiyatif kullanabilme olanağı artırıldı.