Yırcalılar soL’a konuştu: Hem suçlular hem güçlü

Zeytin nöbetinde özel güvenlik saldırısına uğrayan, şirketin talimat verdiği güvenlik tarafından kelepçelenip zeytinliğin dışına atılan Yırcalılar, haklarında bir de güvenliklere saldırdıkları iddiasıyla şikayette bulunulmasını soL'a değerlendirdi.

Ali Cengiz İnce - soL

Yırca köylülerinin zeytinliğine ve yaşam alanlarına göz koyan Kolin şirketler grubu, 6-7 Kasım günleri zeytinliğe saldırarak 6 bin ağacı katletmişti. Bu saldırı esnasında zeytinliklerini savunmak isteyen köylüler, özel güvenlik görevlilerinin (ÖGG) biber gazlı ve taşlı saldırısıyla yaralanmıştı.

ÖGG, köylülerin bazılarını kelepçeleyerek şantiye binasına kapatırken bazılarını da  3-4 kilometre uzaklaştırarak tarlalara atmıştı. Bu saldırının ardından ÖGG’nin köylülerin kendilerine saldırdığına ilişkin şikayeti üzerine, köylülerin hem şikayetçi hem de şüpheli olarak ifadeleri alındı. Konuya ilişkin soL’a konuşan Yırcalılar “Hem suçlular, hem de güçlü” diyor.

‘BAZILARI OLAY YERİNDE BİLE YOKTU’

Maden işçisi Oktay Uyan, “Kolin Şirketi ÖGG’leri zorla içeriye girdiğimizi iddia edip bizimle ilgili şikayette bulunmuş. 6 Kasım akşamı nöbet yerindeki oğulları Kerem ve arkadaşlarına yemek ve su götürmek isteyen Münevver-Emin Özkılınç çifti, ÖGG’nin oluşturduğu barikattan içeri girmek istediler. Münevver Özkılınç’ı kapı ile demir bariyerler arasına sıkıştıran ÖGG, eşini kurtarmak isteyen Emin Özkılınç’a aynı anda birçok gaz fişeği ile saldırdı. Bu insanlar, benim akrabam oluyorlar, onlara yapılan bu vahşice saldırıya göz yumamazdım, meşru müdafaa hakkımızı kullandım. Arkadaşlarımızın bazıları kelepçelenerek şantiye binasına kapatıldı. Birçoğu da arabalarla 3-4 kilometre uzağa, tarlalara atıldı. Suç bastırmak isteyen Kolin Şirketi 20’ye yakın arkadaşımız için şikâyette bulunmuşlar. Bu insanlardan bazıları, olay yerine dahi uğramayan arkadaşlarımız” dedi. Uyan, “Zeytinliğin hiçbir yerini boş bırakmayacağız, zeytinleri tekrar dikeceğiz. Yırca köylülerinin bir kısmı ve Somalıların yeterince destek vermemesi mücadelemizi zayıflatıyor, Soma halkının desteklerini bekliyoruz” diyor.


‘YAŞAM ALANIMIZI SAVUNUYORUZ’

6 Kasım akşamı ÖGG’nin gaz bombalı saldırısına uğrayan Emin Özkılınç ise soL’a yaptığı açıklamada, “Biliyorsunuz, gaz fişeği ile başımdan yaralandım. Devlet Hastanesinde tedavim yapıldı ve uzun saatler müşahede altındaydım. Ben hastanedeyken, sabaha karşı oğlum Kerem’i, Avukat Hasan Namak’ı ve birkaç arkadaşı kelepçeleyerek termik santral civarına bırakmışlar. Benim ailemin burada zeytini yok, biz aile olarak yaşam alanımızı savunuyoruz” dedi.

Olay gecesi, zeytinlikte nöbette olan Kerem Özkılınç, “ÖGG’ler beni, Avukat Hasan Namak’ı ve arkadaşlarımızı tartaklayarak gözaltına alıp kelepçeledi. Termik Santral civarına götürüp tarlaya attılar. SEAŞ’a sığındık ve polise haber verdik; Polis, şirketin güveliklerini başka arkadaşlarımızı kaçırırken suçüstü yakaladı. Buna rağmen, Polis, ÖGG’lerin ifadelerini aldı ve serbest bıraktı” şeklinde konuştu.

Köylülerin avukatı Deniz Bayram ise, “Kolin Şirketinin ÖGG’leri, köylülerden şikayetçi olmuş, köylüler şikayet edilen ve şikayetçi olarak ifade verdiler. Köylüleri, termik santralin oradaki tarlalara atan ÖGG’ler için de suç duyurusunda bulunduk” dedi.

‘YENİ FİDELER DİKİLMELİ’

Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Kalın, “Aylardır sürdürdüğümüz bu direniş, zeytin yasasının köylülerin aleyhine değiştirilmesini engeller diye umuyorum” dedi. Çiftçi Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem ise, “Kolin şirketi,  zeytinleri kökleyerek bu araziyi zeytinlik olmaktan çıkardı, bir an önce zeytinliğe yeni zeytin fideleri ve köklenen ağaçlarının yaralanmamış olanları tekrar dikilmeli” diyerek sorunun hızla çözüme kavuşturulmasının önemine dikkat çekti.

Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, “Köklenen ağaçların sağlam olanları budanarak tekrar dikilmeli, böylece bir iki yıl içinde ürün almak mümkün olur. Kırılan, kökleri aşırı zarar gören ağaçların yerineyse yeni fidanlar dikilmeli.
Bu coğrafyaya en uygun zeytin cinsi, halk arasında ‘Trilye’ diye bilinen Gemlik zeytini oluyor. 1-2 yıllık düzgün, sağlıklı fidelerin dikilmesi gerekir” dedi.