Yırca köylüleri, 301 maden işçisininin anısını yaşatmaya kararlı

Yırca Köylüleri, kızlı erkekli, maden işçilerinin ve çevre illerden Yırca’ya gelen konukların da katılımıyla, zeytinliklerine, 13 Mayıs Soma madenci katliamında yitirdiğimiz 301 maden işçisinin her biri için birer zeytin fidanı diktiler.

Ali Cengiz İnce

Yırca köylüleri, Soma'daki maden katliamında hayatını kaybeden emekçilerin anısını yaşatmaya kararlı. Soma'da ölen madenciler için fidan dikerken, soL’a konuşan Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın: “Bu toprakların çocukları, bu topraklardan koparılamaz; anıları bu zeytin ağaçlarıyla birlikte yaşayacak. Onlar, burada bizimle birlikte yaşayacaklar” dedi.

Eşini madenci katliamında yitiren bir genç kadın, çocuğuyla birlikte, ölen eşinin anısına zeytin fidesi ekerken duygularını şöyle aktardı: “Eşimi anmak için buraya geleceğim; Bu fidan, kızımla birlikte büyüyecek. Kızım büyüdüğünde de, babasının adına dikilen zeytin ağacının gölgesinde oturacak, sanki babasının gölgesinde oturur gibi” dedi.

2000'li yılların başında uygulanmaya konan neoliberal politikalar ile tarımdan devlet desteğinin çekilmesinin sonucu olarak, hızla mülksüzleşerek proleterleşen Bakırçay havzasının köylüleri, “yaşam alanlarımız, yeni termik satralleri kaldırmaz; su kaynaklarımız, toprağımız ve havamız kirleniyor. Şimdi bile geceleri Soma’da rahat nefes alınamıyor; Maden işçisi olmak istemiyoruz, tarım desteklensin çiftçilik yapmaya devam edelim” diyor.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çiftçi Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem, “İkisi Soma’ya olmak üzere Bakırçay havzasına yapılması planlanan 5-6 termik santral ve bunların su, atık depolama gereksinimlerini gidermek için yapılacak su, kül barajlarının inşaatlarının gerçekleşmesi halinde, Akhisar ile Aliağa arasındaki havzanın tamamında, ciddi bir çevre tahribatı gerçekleşecek. Su kaynakları, hava ve toprak kirleneceği gibi, bu havzada yapılacak olan tarımsal üretimde de, ciddi bir verim düşüşü kaçınılmaz olur. Bir termik santral, 100 KM çapında bir alanda toksik etki yapıyor; Bu kadar küçük bir alana, 5-6 kömürlü santral yapılmasına müsaade etmek resmen katliam olur. Bakırçay havzası, ülkemizin en verimli ovalarından biri, buraya en küçük inşaat, sanayi tesisi yaparken bile son derece dikkatli davranılmalı” diyor.