Yeni hükümetin ilk soygunu belli oldu!

Yeni hükümetin ilk büyük soygunu belli oldu. Elektrik Piyasası Kanunu değiştirecek olan AKP, halkın cebinden milyonlarca lirayı gasp edecek.

Yargıtay kararıyla hukuksuz bulunan ‘kayıp-kaçak bedelleri’nin tüketiciye yansıtılması yasal zemine taşınıyor. Karar gazetesinden Ceyda Dinçbakır’ın haberine göre, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bu hafta TBMM’de görüşülecek.

Kayıp kaçak ücretlerinin alınmasının yasal olduğuna ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı tasarıda, her türlü hizmette olduğu gibi elektrik için de oluşan tüm maliyetlerin tüketiciye yansıtılmaması durumunda, söz konusu faaliyetlerin yürütülmesinin imkansız hale geleceği ileri sürüldü.

Tasarının gerekçesinde şu ifadeler yer alıyor:

Tüketiciye sunulan her türlü mal ve hizmette olduğu gibi elektrik için de oluşan tüm maliyetlerin tüketiciye yansıtılması gerekmektedir. Elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketleri Kurum tarafından belirlenen söz konusu bedelleri tüketicilerden tahsil etmektedir. Onaylanan bedeller doğrudan kullanıcı ve son tüketicilerden yahut sayılan ilgililere yansıtılmak üzere tedarikçilerinden tahsil edilir. Elektriğin üretimden tüketime doğru akışında üretim, iletim ve dağıtım aşamalarında teknik kayıplar oluşmaktadır. Elektriğin üretim aşamasından nihai tüketiciye ulaştırılmasına kadar oluşan bütün maliyet kalemleri tarifeye yansıtılmak zorundadır. 

Maliyet kalemleri vergi, resim, harç veya benzer mali yükümlülük olmayıp, elektrik enerjisinin maliyetinin ve enerjinin tüketicilere ulaştırılabilmesi için katlanılan yatırım maliyetleri ve işletme giderlerinden oluşmaktadır. Bu nedenle dağıtım faaliyetleri yürütülürken kaçınılmaz olarak oluşan kayıp-kaçak maliyeti ve diğer maliyetlerin de tarifelerde dikkate alınması ve tüketiciye yansıtılması gerekmektedir.