Yeni hükümet hukuksuz mu: Bu ayrıntı AKP’ye kayyum atanmasına neden olabilir

Erdoğan’ın kuralsızlıkları sürüyor. AKP’de tek adam olduğunu açıkça ilan eden Erdoğan, Binali Yıldırım’a hükümeti kurma görevini verirken, yine kuralları altüst etti. AKP Kongresi’nde Genel Başkan seçilen Binali Yıldırım’a aynı gün hükümeti kurma görevi verilmesi hem siyasi partiler kanununa hem de AKP’nin tüzüğüne aykırı.

Ercan Bekçi

Siyasi Partiler Yasası'nın 21. maddesinin 10. fıkrasında “Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır” diyor. Erdoğan bu süreyi beklemeden Yıldırım’ı başbakan ilan etmiş oldu.

Nitekim AKP tüzüğünde de 72. maddede “seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile seçim sonuçlarına karşı, tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim kurulu başkanına itiraz edilebilir. Bu itirazlar hakim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır” diye yazmakta.

Bu iki günlük süre sona ermeden hükümeti kurma görevini Binali Yıldırım’a veren Erdoğan, yasal olarak bu süre bitmeden mazbatasını alamayacak olan Yıldırım’ın seçilmesine bugün içinde bir itiraz yapılırsa ortaya tuhaf bir tablo çıkacak.