Yeni bir cumhuriyet mümkün mü?

Silivri Halk Komitesi tarafından düzenlenen, "Yeni bir Cumhuriyet mümkün mü?" konulu etkinlik dün Silivri Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda gerçekleştirildi.

soL - İstanbul

Silivri Halk Komitesi ve Türkiye Komünist Partisi tarafından düzenlenen "Yeni bir cumhuriyet mümkün mü" toplantısı, soL yazarı Orhan Gökdemir ve TKP Merkez Komitesi üyesi Gülçin Uz'un katılımıyla Silivri Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda gerçekleştirildi.

Konuşmasına 1789 Fransız Devrimi'nden 1923 Cumhuriyet devrimine kadarki tarihsel süreçten bahsederek başlayan Gökdemir, Osmanlı'daki tarikat ilişkilerinin Cumhuriyet ile nasıl bitirildiğini, 1946'dan sonra ise nasıl yeniden başladığını anlattı.

"Cumhuriyet, büyük Fransız Devrimi'nden bu yana cemaatleri, tarikatları, kurumsallaşmış dini, aristokrasiyi, monarşiyi dağıtıp, özgür ve eşit yurttaşlardan yeni halk yaratma işidir" diyen Gökdemir, "Şimdi hepsi sıfırlanmıştır, büyük bir geri çekilme dönemi yaşanmaktadır. 12 Eylül darbesi ile güçlenen karşı devrim, islamcı bir iktidarla taçlandı. Cumhuriyet tasfiye edilmiştir. Şimdi, yeni bir Cumhuriyet'in inşa edilmesi gerekmektedir. Kalabalık mıyız? Hayır. Bilmeliyiz ki, Cumhuriyet her zaman "az olanlar" tarafından başarılmıstır" şeklinde konuştu.

TKP Merkez Komite Üyesi Gülçin Uz ise; eşitlik temelinde, yeni bir Cumhuriyet'e ihtiyaç olduğunu, bu ihtiyacın toplum tarafından da bilindiğini belirttiği konuşmasında, bu durumdan çıkışın gereklilik olduğunu vurguladı.

Uz, "Biz bugün, eşitlikçi bir Cumhuriyet'in mümkün ve gereklilik olduğunu biliyoruz. Nasıl bir Cumhuriyet istediğimizi ise Toplumcu Anayasa taslağımızla anlatmaya çalıştık. Biz, bugün gelinen durumun, ülkemizdeki krizin Sosyalist bir Cumhuriyet ile aşılabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Bunun aksi mümkün değildir. Yeni bir Cumhuriyet'i ise hep birlikte başaracağız" ifadelerini kullandı.

19 Kasım günü TKP Silivri İlçe Örgütü'nün açılışının yapılacağını duyuran Uz, "Cumhuriyet, eşitlik ve emekten yana herkesi, tüm dostlarımızı açılışa davet ediyoruz, dedi.