Yeni bakanlık kurulması için teklif verildi: Başsağlığı ve Kınama Bakanlığı...

AKP'lilerin her katliam sonrası "kınama" açıklaması yapması tepki konusu olurken, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, “Başsağlığı ve Kınama Bakanlığı” kurulması hakkında TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Atatürk Havalimanı'nda 42 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında AKP'lilerden gelen "kınama" açıklaması tepki çekti.

Her katliamdan sonra gelen benzer açıklamalara tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, “Başsağlığı ve Kınama Bakanlığı” kurulması hakkında TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:

Bir terör saldırısı sonucunda, hükûmetin izlediği yol haritası şu şekilde şekillenmektedir:

Yayın yasağı getirilmesi,

Bölgeye önce TOMA daha sonra ambulansların sevk edilmesi,

İnternete erişimin engellenmesi,

Hayatını kaybedenlere başsağlığı mesajları yayınlanması ve

Saldırının lanetlenip “kınanması”

İlk 3 maddenin uygulanmasında herhangi bir sorun yaşamayan hükûmet, toplumsal acıyı içselleştirememesi nedeniyle, saldırıdan sonra baş sağlığı dileme ve saldırıyı lanetleme mesajlarını bir ritüel olarak görmekte ve açığa çıkan bu samimiyetsiz tabloyu doğal olarak başta kendi kitlesine ve topluma anlatmakta zorluk çekmekte ve mağdur olmaktadır.

İşbu kanun teklifiyle, hükûmet ve bakanların zorunluluktan yayınladıkları başsağlığı ve lanetleme mesajları, tek bir bakanlığın bünyesinde hazırlanıp yayınlanacaktır. Böylece terörü önleme noktasında hiçbir adım atmayan ve hatta katliamlarla koltuğunu sağlamlaştıran bakanlar, “kimse sabrımızı test etmeye kalkmasın”, “bıçak kemiğe dayandı” gibi duyarsız, beceriksiz, başarısız ve samimiyetsiz lanetleme mesajlarıyla toplumsal vicdanı daha fazla yaralayamayacaktır. Diğer taraftan, kelime haznesinde sadece “lanet, kınama, terör, lanet, kararlılık, bitirilecek, azim, rahmet, başsağlığı, şehit, acil şifa, yılmayacağız” kelimelerinden ibaret başbakan ve bakanlara, “sorumluluk alma, istifa” gibi mekanizmaların da olduğunu hatırlatma amacı öngörülmektedir.