Yavru kedileri tekmeleyerek öldüren kadın hakkında ilk karar açıklandı

İki yavru kediyi tekmeleyerek öldüren Derya Koçak'ın yargılandığı davanın ilk duruşmasında üç hafta gözetim altında tutulmasına karar verildi.

DHA

Fatih Silivrikapı'da iki yavru kediyi tekmeleyerek öldüren Derya Koçak'ın yargılanmasına başlandı. İstanbul 79. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına sanık Derya Koçak, hastaneye yatırıldığı gerekçesiyle katılmazken, öldürülen kedilerin sahibi Ayşe Kayan müşteki olarak hazır bulundu. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu adına da 4 avukat davaya katılma talebinde bulundu.

'ELİNDEKİ JİLETLE BANA 'SENİ GEBERTİRİM' DEDİ'
Müşteki Ayşe Kayan mahkemede verdiği ifadede sanık Derya Koçak'la suç tarihinde aynı mahallede oturduklarını belirterek, "Sanığın kedileri, köpekleri öldürdüğünü biliyordum. Benim de kedim kaybolmuştu. Bir arkadaşım kedimi sanığın aldığını görmüş. Bunu duyunca sanıkla konuşmak istedim. Sokakta karşılaştığım sanığa kedilerimi sorunca elindeki jiletle beni tehdit etti. Bana 'seni gebertirim' dedi. Bu olaydan sonra can güvenliğim nedeniyle oturduğum yerden taşındım" dedi.

AVUKAT: SANIK GÖZETİM ALTINDA TUTULSUN
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu adına söz alan avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, sanığın şizofreni hastası olduğunun açık olduğunu dile getirerek, "Sanık sürekli olarak hayvanlara ve mahalle sakinlerine şiddet uygulamaktadır. Sürekli olarak işlediği suçlarla ilgili hastanelerden 'sosyal şifa bulmuştur' şeklinde gözetim altından çıkarılıp toplum içine salınmıştır. Sanığın gözetim altında tutulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

HAKİM: 'MAALESEF CİNAYETTE BİLE BİR YILDA BIRAKIYORLAR'
Avukatın yaptığı konuşma üzerine mahkeme hakimi Muhsin Yatağan da, "Maalesef cinayette bile 1 yıl sonra 'sosyal şifa bulmuştur' denilerek bırakıyorlar. Kanunları uygulamak zorundayım" diyerek bu durumdan kendisinin de rahatsız olduğunu ifade etti.

SANIĞIN ABLASI: KARDEŞİM DOKTORA KEDİ SESLERİ DUYDUĞUNU SÖYLEDİ
Mahkemede tanık olarak dinlenen sanık Derya Koçak'ın ablası Filiz Kaynar da, kardeşinin dünden itibaren yeniden Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi altına alındığını belirterek, "Babam öldükten itibaren kardeşimin bu hastalığıyla mücadele ediyoruz. Kardeşim doktorla konuştuğunda kedi sesleri duyduğunu söyledi. Bu sesleri duyduğunda kendisini dışarı atıyor. Kedileri de bu nedenle öldürdüğünü sanıyorum" diye konuştu. Kardeşinin kendilerine yönelik şiddet içeren davranışının bulunmadığını belirten Kaynar, çevreden de bugüne kadar bu yönde şikayet almadıklarını ifade etti.

3 HAFTA GÖZLEM ALTINDA TUTULSUN
Mahkeme hakimi, sanık Derya Koçak'ın işlediği, bıçakla tehdit ve mala zarar verme suçlarının hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin bulunup bulunmadığına ilişkin bir rapor düzenlenmesi için üç hafta Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde gözlem altında tutulmasına karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Şenay Baygın tarafından hazırlanan iddianamede, Derya Koçak'ın yavru kedileri öldürdüğünün güvenlik kamerası kayıtlarından anlaşıldığı belirtildi. Koçak'ın daha sonra da kedilerin sahibi Ayşe Kaya'yı elindeki jiletle, "Gebertirim seni" diyerek tehdit ettiği kaydedildi. İddianamede, Derya Koçak'ın "Haklı bir neden olmaksızın sahipli hayvanı öldürmek" suçundan 4 aydan 3 yıla kadar, yavru kedilerin sahibi Ayşe Kaya'yı da "tehdit" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar toplamda ise 2 yıl 4 aydan 8 yıla kadar hapsi istendi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Olay 12 Ağustos 2014 tarihinde Fatih'te meydana geldi. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde iki yavru kedi tekmelenerek vahşice öldürülmüştü. Polisin yaptığı inceleme sonucunda kedileri öldürdüğü iddia edilen kişinin Derya Koçak olduğu tespit edilmişti.

Koçak polis tarafından gözaltına alınmış ardından savcının talimatıyla polis merkezinden serbest bırakılmıştı. Poliste verdiği ifadede Derya Koçak olayı hatırlamadığını iddia etmişti. Koçak'ın serbest bırakılması hayvanseverlerin tepkisine yol açmıştı.