YAŞ sona erdi: Kuvvet komutanları değişti

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişti. 30 Ağustos 2017'den geçerli olmak üzere altı general/amiral bir üst rütbeye, 61 albay ise general/amiralliğe terfi ettirildi. Sekiz generalin görev süreleri bir yıl, 168 albayın görev süreleri iki yıl süreyle uzatıldı.

Yüksek Askeri Şura toplantısı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkünde gerçekleştirildi. Toplantı dört saat sürdü. 

YAŞ'tan yapılan açıklamada "30 Ağustos 2017 tarihinden geçerli olmak üzere altı general/amiral bir üst rütbeye, 61 albay ise general/amiralliğe terfi etmiştir. Sekiz generalin görev süreleri bir yıl, 168 albayın görev süreleri iki yıl süreyle uzatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

YAŞ'ta alınan kararla Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişti. Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler, Deniz Kuvvet Komutanı Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz oldu.

KARARLAR AÇIKLANDI

Yüksek Askeri Şura kararları şöyle:

  • 02 Ağustos 2017 tarihinde icra edilen Yüksek Askeri Şura toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general/amiral ve albaylardan; bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar, kadrosuzluk ve yaş haddinden emekliye sevk edileceklerin durumları görüşülerek karara bağlanmıştır.
  • 30 Ağustos 2017 tarihinden geçerli olmak üzere; 6 general/amiral bir üst rütbeye, 61 albay ise general/amiralliğe terfi etmiştir. 8 generalin görev süreleri bir yıl, 168 albayın görev süreleri ise 2 yıl süreyle uzatılmıştır.
  • Bir üst rütbeye terfi eden ve görev süreleri uzatılan general/amiral ve albayların, yeni rütbe ve görevlerinin Aziz Milletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, aileleri ile birlikte sağlık ve mutluluklar dileriz.

KALIN AÇIKLAMA YAPACAK

YAŞ kararlarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın saat 18.00'de Cumhurbaşkanlığı Sarayında açıklama yapması bekleniyor.

DENİZ KUVVETLERİNDE BİR İLK

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ilk kez koramiral rütbesinde bir atama yapıldı. Koramiral Adnan Özbal Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu.

Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz darbe gecesi Moda Deniz Kulubü'nde katıldığı bir düğünden darbeciler tarafından kaçırılmıştı. Medyada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Veysel Kösele'nin getirileceğine dair haberler yapılıyordu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Yaşar Güler de, 15 Temmuz darbe girişiminde GenelKurmay Başkanı Hulusi Akar ile birlikte Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Kara Kuvvetleri Komutanı olan Yaşar Güler’in, Orgeneral Hulusi Akar’ın ardından Genelkurmay Başkanı olabilmesi için önü açılmış oldu.

YILDIRIM'IN KONUŞMASI BASINLA PAYLAŞILDI

YAŞ sürerken Başbakan Yıldırım yaptığı konuşma basınla paylaşıldı.

Yıldırım konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Geçen yıl ağustos ayında başlattığımız mücadelede güvenlik güçlerimizin tam bir kordinasyon ile yaptığı çalışma gerekli sonucu vermiştir. Mücadele çok anlamlı bir seviyeye gelmiştir.

Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir.

Anayasa değişikliğiyle 94 yıllık yönetim geleneğimizde köklü bir değişikliğe gidilmiştir. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklik, ülkemizin gelecek yıllarını istikrar ve güven bakımından teminat altına alacaktır. Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için çok önemli bir imkan sağlamıştır."

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Çankaya Köşkünde Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.

Şura kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayını almasının ardından kamuoyuna duyurulacak. 

YAŞ ÜÇÜNCÜ KEZ ÇANKAYA'DA TOPLANDI

Çankaya Köşkündeki ilk şura toplantısı, Başbakan Yıldırım başkanlığında 28 Temmuz 2016'da, ikincisi 23 Ağustos 2016'da yapılmıştı. Bugün yapılan toplantıyla, Yüksek Askeri Şura üçüncü kez Çankaya Köşkünde toplanmış oldu.