Yargıtay'dan 'gizli ses kaydı' kararı: Ani gelişen hallerde...

Yargıtay emsal olabilecek nitelikte bir karara imza attı. Eşinin hakaret ve tehditlerini gizlice ses kaydına alan kadın, mahkemeye suç duyurusunda bulundu. Delil olarak sunulan kayıtları “hukuka aykırı” diyerek reddeden yerel mahkemenin kararını Yargıtay, "ani gelişen hallerde ses kaydının hukuka uygun olduğu" gerekçesiyle bozdu.

Manisa'da eşinin hakaret ve tehditlerini gizlice ses kaydına alan kadın, mahkemeye suç duyurusunda bulundu. Delil olarak sunulan kayıtları “hukuka aykırı” diyerek reddeden yerel mahkemenin kararını Yargıtay, "ani gelişen hallerde ses kaydının hukuka uygun olduğu" gerekçesiyle bozdu.

Habetrürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre Yargıtay’ın içtihat oluşturan kararına konu olay 2013 yılında Manisa’nın Selendi ilçesinde yaşandı. İlişkileri bozulan S.P. ile D.P. çifti tartışmaya başladı. Eşinin hakaret ve tehditlerinden bunalan ancak bunu ispat edemeyen D.P., bir gece tartışma sırasında eşinin hakaret ve tehdit içeren sözlerini cep telefonuna kaydetti.

HAKARET VE TEHDİT İÇEREN SES KAYITLARINI DELİL OLARAK SUNDU

D.P. bu kayıtları delil göstererek, eşi hakkında suç duyurusunda bulundu. Selendi Cumhuriyet Başsavcılığı, S.P. hakkında hakaret suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Selendi Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davada dinlenen D.P., mahkemeye sunduğu ses kayıtlarını delil göstererek eşinin kendisine sürekli hakaret ve tehditte bulunduğunu belirtti ve “şikayetçiyim” dedi. Suçlanan S.P.’nin avukatı ise D.P.’nin sunduğu ses kayıtlarını içeren CD’nin “hukuka aykırı delil” niteliğinde olduğunu belirterek müvekkilinin beraatına karar verilmesini istedi.

YEREL MAHKEME "SES KAYDI DELİL OLMAZ" DEDİ

Tarafları dinleyen mahkeme, söz konusu ses kayıtlarının “hukuka aykırı elde edilmesi nedeniyle delil olarak kabul edilemeyeceğine” hükmetti. Bu gerekçe ile S.P.’nin beraatına karar verdi.

YARGITAY "ANİ GELİŞEN HALLERDE SES KAYDI DELİL OLUR" DEDİ VE KARARI BOZDU

Şikayetçi D.P. kararı temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 18. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu. Davacı eş tarafından elde edilen kayıtların Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 135. maddesi (iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması) kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulanan kararda, şu tespitlere yer verildi:

"Söz konusu kayıtlar bir başkasının özel hayatına müdahale niteliğinde olmayıp kendisine karşı işlenen, işlenmekte olan bir suçla ilgili olarak, bir daha kayıt elde etme olanağının bulunmaması ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda karşı tarafla yaptığı konuşmaları kayda alması halinin hukuka uygun elde edilmiş delil olduğu gözetilmeden, katılan tarafından sanığın tehdit ve hakaret içerikli sözlerinin kayda alındığı CD’nin hukuka aykırı delil olarak değerlendirilerek, sanık hakkında beraat kararı verilmesi kanuna aykırıdır.”

S.P. YENİDEN YARGILANACAK

Benzer birçok dava için emsal teşkil edecek olan karar sonrası S.P. yeniden yargılanacak. Mahkeme ilk kararında direnmezse, Yargıtay’ın bozma kararı uyarınca, ses kayıtlarını delil olarak kabul ederek, S.P.’ye “hakaret” suçundan ceza verebilecek.