Wall Street'in 'Korkusuz kız'ı, kimi anlatıyor?

Wall Street'e dikilen "Korkusuz Kız" heykeli kimi anlatıyor? Peki toplumsal eşitlik yoksa, korkusuz kız gerçek olabilir mi?

Haber Merkezi

Geçtiğimiz 8 Mart’ta Wall Street’te meşhur Wall Street bronz boğasının önüne bir heykel yerleştirildi: Korkusuz kız!

Yumruklarını sıkıp ellerini beline koymuş kız çocuğu, boğanın karşısında cüretkar bir ifade ile duruyordu. Heykel projesinin ardında, yatırım şirketi State Street Global Advisors bulunuyordu ve şirketin açıklamasında şöyle deniyordu: “ Kadın yönetici sayısının azlığı ve cinsiyet eşitliğine farkındalık yaratmak.”

8 Mart’ı “sıkı” bir pazarlama hamlesiyle karşılayan şirket, heykel ile kadınların gücü ve liderliğinin önemine vurgu yapmak istediklerini belirtti. Peki bu cesur bir “kadın hakları” demeci olarak yorumlanabilir mi?

WALL STREET’İN KORKUSUZ KIZI KOLEJE GİDECEK

“Korkusuz kız” için endişelenmeye gerek yok ne de olsa bir yatırım şirketine ait ve koleje gidecek! Kimse onu çalışma yaşamının dışına atamaz ne de olsa o Manhattanlı bir emlak şirketinin. Yani, pek de korkacak bir şeyi yok! Tıpkı Yahoo CEO’su Marissa Mayer yahut Facebook CEO’su Sheryl Sandberg gibi.

Reklamların “bu” olduğu tartışmasız. Bir ürün ya da fikir bir reklamla boyanır, paketlenir ve satılır. Burada satılan ise, kadınların yüzlerce yıllık mücadelelerinin zararsızca paketlenmiş hali. Öyle usta işi bir paket ki, kadınlar hiç emeklerinin karşılığı için mücadele etmemiş, hiç fabrikaya kapatılıp yanarak öldürülmemiş, hiç gerçek bir toplumsal eşitliğin sağlandığı bir ülkede yıllarını geçirmemiş, 1963’te bir martı olup uzaya gitmemiş gibi.

CEO’LUK KÖTÜ DE ULUSAL DİYALOG ÇOK MU İYİ?

“Korkusuz kız” hakkında eleştirel bir yazı kaleme alan Guardian yazarı Cara Sheffler, uluslararası planda düzenlenen “Kadın Yürüyüşü” hakkında yaptığı değerlendirmede “küçük bir kızı CEO yapmak için değil, ulusal diyalog için” diyordu. Sheffler, CEO’luk düşünü eleştiriyordu belki ama, diyalogla yetiniyordu.

Öte yandan eylemi planlayanlar insanları, ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın, Amerikan yerlilerinin bölgedeki su kaynaklarını kirleteceğini ve kutsal kabul ettikleri topraklara zarar vereceğini söylediği Dakota Boru Hattı projesini destekleyen bankalardan paralarını çekmeye çağırıyordu. Demek aranan yalnızca diyalogsa, bankaların bir bölümü masum olabiliyordu!

Kararlar alabilen, yöneticilik yapan, topu göğüsleyen kadınlar mı istiyoruz?

Harvardlı işletme mezunu, gözünü yükselme ve kâr hırsı bürüyen kadınlardan bahsetmiyorsak ve Wall Street varsa, onlar yok. Çünkü Wall Street varsa, toplumsal eşitlik yok ve korkusuz kız gerçek değil.