VİDEO | Yüksekova'da polisin rastgele ateş açtığı ortaya çıktı

Hakkari Yüksekova'da 4 kişinin yaşamını yitirdiği zırhlı araç faciasında aracın rastgele ateş açtığı görüntülerle ortaya çıktı.

Yüksekova’da zırhlı polis aracından yolda yürüyenlere rastgele açılan ateş sonucunda dört kişinin yaşamını yitirmesine, iki kişinin yaralanmasına ilişkin davada zırhlı aracın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler, dosyaya giren “kaza” iddiasını yalanladı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Hakkari’nin Yüksekova ilçe merkezinde 8 Ekim 2016 günü Cengiz Topel Caddesi’nde seyir halinde olan Hakkari Özel Harekat Şube Müdürlüğü’ne ait 30 A 0593 plakalı kobra tipi bir zırhlı polis aracından, yolda yürüyenlere ve kaldırımda bekleyenlere rastgele ateş açılmıştı. Saldırıda Jiyan Mobilya önünde bulunan Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen yaşamını yitirmiş, Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya ise yaralanmıştı.

Saldırıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan zırhlı aracın silahçısı, özel harekat polisi İlyas Mekikli 8 Ekim 2016’da tutuklanmıştı.

Savunmasında “Bir ara seri şekilde silah sesi duydum. Duyduktan sonra korkarak bize ateş edildiğini sanarak elimi havaya kaldırdım. Benim elimi joystickten çektiğim anda silah sesi geliyordu. Ben tetiğe kesinlikle basmadım. Benim kusurum yoktur” diyen Mekikli, bir yıl bile tutuklu kalmadan tahliye edilmişti. Saldırı da dosyaya “kaza” olarak girmişti.

Mahkemenin tahliye kararına karşın bilirkişi raporunda araçta herhangi bir teknik sorun olmadığı, “aracın fren yaptığı” iddiasının yersiz olduğu, yine noktanın ilçe emniyet müdürlüğüne ev sahipliği yapması nedeniyle polisin “tehlikeli bir mahalle” iddiasını dayanaksız olduğu belirtilmişti.

ARACIN KAMERA KAYDI KAYIP

Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı Mekikli hakkında “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya sebep olmak” suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

Mahkeme tarafından Emniyet’ten istenen zırhlı polis aracının kamera kayıtları da dava dosyasına girdi. Araçtaki dört kameradan sadece birinin görüntüsü gönderilirken, aracın önünü, arkasını ve içini gösteren kameraların kayıtlarının ise olmadığı iddia edildi.

Emniyet, olay yerini ve anını gösteren hiçbir güvenlik kamerası kaydına rastlanmadığına dair de tutanak tutup dosyaya sundu. Emniyet tarafından dosyaya sunulan tek zırhlı araç kamera kaydı ise yaşananları özetler nitelikte oldu. Görüntülerde Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden çıkan araç ilçe içinde seyir halindeyken, aracın silahı sürekli olarak sivillere doğruluyor.

Saldırı sırasında ise silahın üç emniyetinin de açıldığı ve “atışa hazır” pozisyona getirildiği, ardından sivillerin hedef alındığı ve seri şekilde ateş açıldığı görülüyor. Kurşun yağmuruna tutulan yurttaşlardan birinin başından vurulurken, diğerlerinin panikle sağa sola ve yolun kenarındaki işyerlerine kaçışıyor. Ateşin kesilmesinin ardından araç bir süre dururken, kamera ise yukarıya doğru çevriliyor ve o andan sonra havada sabit kalıyor.