VİDEO - 'Okulumuzda imam hatip işgali bitene dek mücadeleye devam'

İstanbul Sancaktepe'deki 60. Yıl Sarıgazi Ortaokulu'nu işgal eden imam hatip sınıflarına karşı mücadele başlatan veliler bugün sokağa çıktı. Sanatçıların, gazetecilerin, yazarların ve Aydınlanma Hareketi gönüllülerinin destek verdiği eylemde veliler "İşgal bitene kadar mücadeleye devam" mesajı verdiler.

Haber Merkezi

İstanbul Sancaktepe'de 60. Yıl Sarıgazi Ortaokulu velileri, okullarını işgal eden imam hatip sınıfılarını protesto için sokağa çıktılar.

Okullarının içerisinde imam hatip dayatmasına boyun eğmeyen veliler, bugün okul önünde bir araya geldi. Aydınlanma Hareketi adına gazeteci-yazar Orhan Gökdemir ve Gamze Erbil, sanatçı dostları Orhan Aydın ve Cansu Fırıncı da basın açıklamasına destek için katıldı.

ORHAN AYDIN: ÜLKENİN DAHA FAZLA İMAMA İHTİYACI YOK

Eğitimin laik olması gerektiğini vurgulayan sanatçı Orhan Aydın, "Yetmedi mi? Bu gericilik yetmedi mi? Bizim ülkemizin daha fazla imama ihtiyacı yok. Avukatlara, doktorlara, öğretmenlere ve mühendislere ihtiyacı var. AKP'nin durmadan devam ettiği bu gerici dayatmalara siz veliler, siz mahalle sakinleri ve öğrenciler boyun eğmediğiniz göstereceksiniz" dedi.

İmam hatiplerin kapatılması kampanyasına destek veren sanatçı Cansu Fırıncı da, "Sırça köşklerinde oturup kendisini düşünen insanlardan değiliz. Biz bugün imam hatibe karşı verilen mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak ve mücadeleyi büyütmek için geldik. Siz bir arada olup mücadele ettiğiniz sürece istediğinizi, hakkınız olanı elde edersiniz" diye konuştu. 

ORHAN GÖKDEMİR: İMAM HATİP DAYATMASININ TÜRKİYE'DE GERÇEKLİĞİ YOK

Aydınlanma Hareketi'nin ilk çağrıcılarından gazeteci-yazar Orhan Gökdemir, imam hatip dayatmasını ne kadar yaygınlaştırmaya çalışsalar da bunun Türkiye'de bir gerçekliğinin olmadığını ve buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

GAMZE ERBİL: BİR ARADA OLUP MÜCADELE EDERSEK KAZANIRIZ

Aydınlanma Hareketi destekçisi gazeteci-yazar Gamze Erbil, "Ben çocuğumun zorunlu din dersinden muaf olması için dava açmış bir anneyim. Aydınlanma Hareketi gönüllüsüyüm. Şunu söylemek istiyorum. Biz bir arada olduğumuz sürece, mücadele ettiğimiz sürece, daha fazla insana sesimizi duyurup mücadeleye kattığımız sürece kazanıyoruz. Çok yakın zamanda Antalya'da zorunlu din dersine karşı açılan bir dava kazanıldı ve bir çocuk dersten muaf oldu. Bunun başka örnekleri de var. Onlar orada yalnız değil, siz burada yalnız değilsiniz, bunun bilinmesi ve bir arada hareket etmemiz çok önemli" dedi.

Destek konuşmalarının arıdnan veliler söz aldı. 

"OKULUMUZDA İŞGAL BİTENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM" 

Bir öğrenci velisi, "Önce iki sınıfımızı aldılar. Geçici merak etmeyin dediler. Bizi üç yılda gidecekler diye kandırdılar. Gitmek yerine okula yerleştiler. Neredeyse bizi kovacaklar. Okulumuzda imam hatip işgali bitene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Son KHK'ler ile Hisar Yapı İlkokulu'ndan ihraç edilen sınıf öğretmeni Hüseyin Demir ve eşi de basın açıklamasına destek verdi. Demir ve eşi, OHAL'e ve KHK'lere karşı verilen mücadelenin laiklik mücadelesinden ayrılamayacağını söyledi. Öğretmen Hüseyin Demir her salı, okulunun önünde öğrencileriyle kitap okuma etkinliği yaptıklarını, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

"OKULUMUZDA İMAM HATİP İSTEMİYORUZ"

Aydınlanma Hareketi adına basın açıklamasını mahalle sakinlerinden Döne Şahin okudu. 

Döne Şahin şunları söyledi: 

Eğitim, fetvalarla, din baskısıyla, hurafelerle idare edilemez. Eğitim, bir ülkenin gelecek kuşaklarının nasıl bir dünya kavrayışı olacağını, ülkelerine ve dünyaya nasıl bakacaklarını belirleyen ciddi bir iştir. Bu nedenle eğitimin bilimsel temeller üzerine inşa edilmesi gerekir. Biz eğitim meselesini “memleket meselesi” olarak görüyoruz.

Çocuklarımız devlet eliyle belli bir inanca uygun şekilde yetiştirilmeye çalışılıyor ve bunun için her türlü zorbalığı yapmaktan çekinmiyorlar. Tüm toplumu esir almak istiyorlar ama açıkça görülüyor ki, bunu başaramıyorlar.

Ücretsiz servis ve yemek hizmeti sunmaları, tablet dağıtmaları bile yetmedi! İmam hatipleri dolduramıyorlar.

Bunun sonucu olarak mahallemizde ortaokul ihtiyacı ve bunun gerekleriyle ilgili herhangi bir adım atılmazken, imam hatipleştirme son hızıyla ve saldırganca sürdürülüyor. Sarıgazi 60. Yıl Ortaokulu'nda önce iki imam hatip sınıfı açtılar, üç sene içinde bu sayıyı 38'e kadar çıkardılar. Çocuklarımızın laboratuvarına el koydular. İmam hatip okulu öyle bir yerleşti ki okula, çocuklarımız teneffüslerde tuvalet ihtiyacını karşılayamaz hale geldi.

Bu kadarı yeter!

Memlekette hiç okul kalmayana kadar imam hatipleştirmeyi sürdürmeye niyetliler…

Ama şunu öğreteceğiz: Öğrenciler, veliler ve öğretmenler boyun eğmediği sürece bunu başaramayacaklar. Hepsinden önemlisi bir bütün olarak Türkiye halkını, bu karanlığa ikna edemeyecekler.

Bizler, 60. Yıl Ortaokulu velileri ve mahalle sakinleri olarak bu sürece 'Hayır' diyoruz.

Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz, ülkemizin geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz.

İmam hatipler kapatılsın, imam hatipleştirmeler durdurulsun!

Okulumuzda imam hatip istemiyoruz, biz durduracağız.

   

MİLLİ EĞİTİME YÜRÜYÜP DİLEKÇE VERDİLER

Basın açıklamasının ardından dilekçelerin teslim edilmesi için ilçe milli eğitim müdürlüğüne yüründü. Yürüyüş esnasında "Okulumuzda imam hatip istemiyoruz" ve "Laik eğitim istiyoruz" sloganları atıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne temsili olarak üç veli ve bir avukat girdi. Toplanan beş yüz imzalı dilekçe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi. 

ÖĞRENCİLERDEN SLOGAN: İMAM DA HATİP DE OLMAYACAĞIZ

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giren velilerin beklendiği sırada neşeli anlar yaşandı. Okulun öğrencileri "Ortaokul var olsun, imam hatip yok olsun", "İmam da hatip de olmayacağız" ve "Boyun Eğme okuluna sahip çık" sloganlarını attı.

  

 

İLÇE MİLLİ EĞİTİM DİLEKÇELERDEN RAHATSIZ OLDU

Dilekçelerin teslim edilmesinden sonra bilgilendirem konuşması yapan avukat, kurumdaki memurların dilekçe alımını engellemek için binbir takla attığını, çok rahatsız olduklarını dile getirdi. Ayrıca dilekçeleri ve bundan sonraki hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olunacağını vurgulandı. 

60. Yıl Ortaokulu velileri bundan sonra imza toplamaya devam edeceklerini, daha fazla veliye ulaşacaklarını, bu meseleyi iş yerlerine ve mahalleye taşıyarak imza toplamaya devam edeceklerini söylediler. Okulları ile ilgili herhangi bir pazarlığa girmeden okullarını geri alana kadar mücadele edeceklerini bildirdi.

OKUL YÖNETİMİ KORKUDAN NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

Uzun zamandır verilen mücadeleden rahatsız olan okul müdürünün, eylem sürerken öğretmenleri toplayarak toplantı yapması dikkatlerden kaçmadı.