Veliler zorunlu din dersine karşı buluştu

İstanbul'da zorunlu din dersine karşı “O daha küçük, sorumluluk sende” başlığıyla veli buluşması düzenlendi.

Haber Merkezi

İlk ve orta öğrenimde öğrencileri bulunan veliler, zorunlu din dersi muafiyeti sürecinde yaşadıkları sorunları paylaşmak ve sorularına yanıt bulmak amacıyla bir araya geldi.

22 Ekim günü İstanbul Kadıköy’de yapılan toplantıda kimi soru ve önerilere yanıtlar vermek üzere klinik psikolog-psikoterapist Burak İsmanur, Avukat Deniz Aktaş, Aydınlanma Hareketi'nden yazar Orhan Gökdemir ve muafiyet için İdare Mahkemesi’ne dava açmış velilerden, soL yazarı Mehmet Kuzulugil de katıldı.

Burak İsmanur, gelişim döneminin evrelerinden bahsederek, ilkokul çağındaki çocuklara soyut kavram içerikli anlatımların zorunlu kılınmasının ileriki yaşlarda psikolojik travmaya varan olumsuz yansımalarının olacağından bahsetti. İsmanur ayrıca, 4+4+4 eğitim sistemiyle ilkokul çağı yaşının 5-9 aralığına çekilmesiyle birlikte zorunlu din dersi dayatmasının çocukların bilişsel gelişimlerine zararlı olduğunu ayrıca vurguladı. Toplumsal sağlık açısından çocukların ve velilerin durumunu değerlendiren İsmanur, bugün sağlıklı kalabilmek için kuşatmaya karşı direnmenin gerekliliğinden bahsederek konuşmasını tamamladı.

BİNLERCE DAVA KAZANIM SAĞLAYABİLİR 

Deniz Aktaş, anayasa ve milli eğitim mevzuatında zorunlu din dersiyle ilgili birbiriyle çelişen maddelere dikkat çekerek, çocuğunun zorunlu din dersinden muafiyeti için hukuksal sürece başvuracak ebeveynlerin izlemesi gereken yollar ve karşılaştıkları sıkıntılarda ne yapılması gerektiği hakkında bilgilendirme yaptı. Aktaş mevcut davaların sayılarının tekil örnekler şeklinde etkisinin az olduğunu ama bu davaların binler seviyesine vardığında hukuksal olarak çok daha keskin sonuçlar elde edilebileceğini belirtti. Bu sayının arttırılmasıyla zorunlu din dersi konusunda ülkenin kaderini değiştirecek bir kazanım elde edilebileceği yönündeki düşünce toplantının sonunda da genel kabul gören bir yaklaşım oldu.

Orhan Gökdemir, zorunlu din dersi meselesinin aslında siyasal İslamın kültürel İslam üzerinde bir tahakküm ve müdahalesi olduğuna dikkat çekerek, iktidarın ülkede dinsel bakışı, toplumsal ve siyasi yaşamda başat belirleyen haline getirmeye çalıştığını ve buna karşı mücadele etmek gerektiğini belirtti.

Mehmet Kuzulugil sadece kendi çocuğunu muaf tutmak adına değil, ülkede dinin belirli bir mezhebinin toplumsal yaşamda zorunlu kılınarak hareket edilmesine ve Türkiye'nin mezhep çatışmalarının körüklendiği bir ülke haline getiriliyor olmasına karşı bir mücadele olarak gördüğü için harekete geçtiğini belirtti. Kuzulugil, zorunlu din dersi muafiyeti için yapılması gerekenlerin aydınlanma hareketinin internet adresinden bulunabileceğini belirtti. İlgili adres http://aydinlanmahareketi.org/6-adimda-muafiyet.html.

Toplantı veli ve öğretmenlerin katkılarıyla, hali hazırda davası süren velilerin ve davayı kazanmış olanların deneyimlerini paylaşmalarıyla devam etti.