'Vatandaş etkilenmeyecek' dendi ama... OHAL yurttaşların gündelik hayatını nasıl etkiledi?

AKP'lilerin "OHAL yurttaşların gündelik hayatını etkilemeyecek" açıklamaları çok geçmeden yalanlandı. Yurttaşların eğlence hakkı engelleniyor, maaşları kesiliyor, güvencesizleşiyor, hak arama olanakları sıfırlanıyor.

Haber Merkezi

Darbe girişimi sonrası ilan eden ve ne zaman sona ereceği belirsiz olan OHAL kararları yurttaşların hayatını gittikçe zorlaştırıyor.  

Genellikle darbelerden sonra ilan edilen ancak bu kez darbe girişiminden sonra iktidar tarafından ilan edilen OHAL, AKP'nin iddia ettiği gibi onbinlerce tutuklama, yüzbinlerce görevden almayla sınırlı kalmıyor. Maaş kesintilerinden eğlence haklarının engellenmesine, kadrolu çalışanların güvencesizleştirilip haklarını arama olanaklarının kaldırılmasına dek kimi örnekler mevcut. 

Halbuki OHAL ilan edildiğinde Başbakan Yıldırım, "Alınan bu karar halkımızın gündelik hayatına yönelik olmayıp, devletin mekanizmalarının düzenli ve hızlı işleyişine yöneliktir" demişti. Keza, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala da "OHAL, vatandaşımızın hayatında hiçbir olumsuzluğa yol açmayacak. OHAL, bu mücadelede devletin işleyişine hız kazandıracak. Vatandaşla ilgili değil devletin işleyişiyle ilgili bir düzenlemedir. Hiç kimse endişe etmesin" açıklaması yapmıştı. 

ÖYP'LİLERİN 50/D'YE GEÇİRİLMESİ

Dün gece ilan edilen yeni KHK kararlarıyla binlerce akademisyen ihraç edilirken; öğretim üyesi yetiştirme programı (ÖYP) kapsamında olan asistanlar da 50/D'ye geçirildiğini öğrendi. Yani, "devlet memuru" statüsünden çıkarılan asistanlar doktora bitiminde işsiz kalacak. Ayrıca kadrosunun olduğu üniversitenin geri çağırması durumunda geri dönmediği takdirde ataması durdurulacak.

MAAŞLARDAN 100 LİRA KESİNTİ

Yine OHAL dönemindeki bir diğer düzenleme de "bireysel emeklilik" adı altında emekçilerin maaşından 100 lira kesinti yapılması kararı. 45 yaş altı çalışanlar rızaları sorulmadan otomatik olarak sisteme dahil edilerek 6 ay boyunca her ay asgari 100 lira maaşlarından alınacak. Bu düzenlemeye dahil olmak istemeyen ise ancak 6 ay sonra yani kesintiler yapıldıktan sonra itiraz edebilecek, kesilen parayı geri alabilecek, tabii alabilirse...

SOKAK DÜĞÜNLERİNİN YASAKLANMASI

En ilginç kararlardan biri de sokakta yapılan düğün, nişan, kına gibi eğlencelerin yasaklanması oldu. "Demokrasi" mitinglerinde yurttaşları sokağa çağıran iktidarın şimdilerde yurttaşların bir araya gelmesini pek istemediği anlaşılıyor.

İçişleri Bakanlığı kararına göre, sokak ve mahalle aralarında yapılan düğün, nişan ve kına gecesi etkinlikleri yasaklandı. Karara gerekçe olarak gösterilen, Gaziantep'te sokaktaki düğün gecesine yapılan canlı bombalı saldırı. Gaziantep sokaklarında hala IŞİD'liler cirit atarken seyreden devletin, güvenlik anlayışının "düğünleri yasaklamak" olması işin ciddiyetini ortaya koyuyor.

Ayrıca bu karara uymayanlar hakkında para cezası uygulanacak. Kapalı mekanlarda yapılacak etkinliklerde de polis ve jandarmanın bulunması söz konusu olacak.

KAMU DAİRELERİNDE 'GÜVENLİK' ÇILGINLIĞI

OHAL dönemi "güvenlik" adı altında hayata geçirilen bir diğer uygulama da kamu dairelerine yönelik kısıtlamalar. Başbakanlık talimatlı kısıtlamalar arasında şunlar yer alıyor: 

Kamu kurum ve kuruluşlarının bina girişlerinden itibaren personele verilen daimi giriş kartı mesai süresince sol yakaya veya boyuna takılı olarak taşınacak. Özellikle okullarda, okul bahçesine hiçbir şekilde araç alınmayacak. Öğrenci servislerine ayrılan alan dışında park yapılmayacak. Hizmet binalarına giriş yapan ziyaretçilerin, giriş ve çıkışları mutlaka güvenlik ve müracaat memuru refakati ile sağlanacak. Güvenlik ve müracaat memurları dışarıdan gelenlerin eşyalarını arayabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının bina ve eklentilerinde, her birim veya ünite amiri, kendi birimlerine ait çalışma odalarında ve bu odaların giriş-çıkışa açıldığı koridorlarda, her gün için birer nöbetçi personel görevlendirecek. Nöbetçiler ziyaretçilerin koridorlarda keyfi dolaşmalarını önleyecek. Şüpheli harekette bulunanların takibini yapacak. Bina içinde uygunsuz davranışta bulunanları amire ve güvenlik personeline bildirecek.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bina ve eklentilerinin etrafı duvar, tel örgü gibi engellerle çevrilecek. Belirli noktalara güvenlik kontrolü kulübesi yaptırılacak. Aydınlatma ve ışıklandırma sistemlerinin çalışır halde bulundurulması sağlanacak.

BASIN AÇIKLAMASI ve MİTİNG YASAĞI

OHAL'den önce de muhalif yurttaşların basın açıklaması ve miting yapması karşısında isteksiz olan ve elinden geleni de ardına koymayan iktidar, bazı bölgelerde tümden yasaklamaya gitti. Geçtiğimiz günlerde Batman Valiliği, kentte yapılacak tüm eylemlerin yasaklandığını duyurdu. 

İstanbul’da sendikalı oldukları gerekçesiyle Avcılar Belediyesi’nde işten atılan işçilerin direniş çadırı kurması OHAL gerekçesiyle engellendi.