Vali'nin itirafı: Kilimli'de maden işçileri aylarca kaçak çalıştırılmış!

Zonguldak Kilimli'de grevdeki işçilere desteğe gelen TMMOB yetkilileriyle görüşen Zonguldak Valisi Ali Kaban, eylemlerin devam ettiği iki ocaktan birinin 1 buçuk yıl, diğerininse 6 aydır izinsiz çalıştırıldığını söyledi. Öte yandan rahatsızlanan işçilerin sayısı 15'e ulaştı.

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde maden işçilerinin başlattığı açlık grevi sürerken, maden ocaklarının aylarca kaçak çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Kilimli’nin Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmıştı.

Bu tarihten sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen "paralel" soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanması, işçilerin durumunu daha da çaresiz bir hale getirmişti.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, grevdeki işçilere desek vermek için Kilimli’ye giden Türkiye Mimarlar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) yetkilileriyle görüşen Zonguldak Valisi Ali Kaban, eylemlerin devam ettiği iki ocaktan birinin 1 buçuk yıl, diğerininse 6 aydır izinsiz çalıştırıldığını söyledi.

Ocakların izinsiz çalıştırılmasıyla ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) suçlayan Vali Kaban, 5 bin ton kömürün satılarak en kısa sürede işçilerin alacaklarının ödeneceğini söyledi.

İŞÇİLERE DESTEĞE GİDENLERE POLİS SALDIRISI

Öte yandan TMMOB’un yanı sıra bölgeye giden sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kilimli Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan araçlarına giderken 15-20 kişilik bir grubun demir sopalı saldırısına uğradı. Saldırıda 2 kişi yaralandı.

Saldırının öğrenilmesi üzerine TMMOB kente heyet gönderdi. TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Torun, Zonguldak Valisi Ali Kaban’a saldırının planlı ve organize olduğunu, grubun demir boru ve çubuklarla saldırdığını aktardı. Torun, aldıkları duyumlara göre sivil polislerin de saldırgan grubu yönlendirdiklerini valiye iletti. Vali, saldırıdan yeni haberi olduğunu söyledi.

15 İŞÇİ HASTANEDE

Dün gece boyunca ocakta fenalaşan işçiler ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Rahatsızlanan işçilerin sayısı 15’e ulaştı. Polisin madene giden yolu kestiği noktada bekleyen işçi yakınları her ambulans geçtiğinde yakınlarından bir haber alabilmek için çırpındı. Ambulanstaki işçilerin isimlerini öğrenmeye çalışan işçi yakınlarından fenalaşanlar oldu.