Vahim tablo: İzmir'deki okullarda yılın ilk 4 ayında 15 cinsel istismar!

İzmir’deki çeşitli okullarda 2016'nın ilk 4 ayında çocuklara yönelik 15 cinsel istismar olayı yaşandığı ortaya çıktı. İstismarların 8’i ilköğretim, 7’si ortaöğretim okullarında yaşandı. Bu rakamlar, Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri Başkanı Kemal Koyun'un resmi yanıtında yer aldı.

İzmir’deki okullarda 2016 yılının ilk dört ayında çocuklara yönelik 15 cinsel istismar vakası yaşandığı ortaya çıktı. İstismarların 8’i ilköğretim, 7’si ise ortaöğretim okullarında yaşandı.

Karaman Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAİMDER) yurtlarında kalan öğrencilere yönelik cinsel istismar skandalı sonrası gözler eğitim kurumlarına çevrildi. Türkiye, Karaman’daki skandalı konuşurken İzmir’deki tablo da tüyler ürpertti.

9 Eylül Gazetesi'nden Umut Karakoyun'un haberine göre, Milli Eğitim Müdürlüğü'nden edinilen bilgilerdeki resmi veriler, İzmir’de sadece bu yılın ilk dört ayında 15 öğretmen hakkında çocuklara cinsel istismar suçlamasıyla işlem yapıldı. Yine resmi kayıtlara göre bu öğretmenlerden 8’i ilköğretim okullarında görev yapıyor. 7'si ise ortaöğretim okullarında ders veriyor.

DEVLETİN KAYITLARINDA

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri Başkanı Kemal Koyun tarafından 18 Nisan 2016 tarih ve 89890637-663.09-E.4356982 sayılı BİMER başvurusuna verilen yanıtta, “İlgi başvurunuz doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda, Başkanlığımıza intikal eden kayıt/bilgilere göre, İlimiz İlköğretim okullarında 8, Ortaöğretim okullarında 7 olmak üzere 2016 yılında toplam 15 öğretmen hakkında konuyla ilgili işlem yapılmıştır” denildi.

EĞİTİM ALANINDA TACİZ ÇOĞALDI MI?

Eğitim sendikalarına göre, AKP iktidarı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eliyle eğitim sisteminin kimyasını bozdu. Sendika yöneticileri, dindar nesil yetiştirme arzusu sonrası eğitim sisteminde üst üste yapılan değişikliklerle, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması nedeniyle doğan sonuçlara şaşırılmaması gerektiği görüşünde.

"BİLİM DEĞİL CİNSİYET TEMELLİ EĞİTİM"

Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan, cinsiyet temelli eğitim modelinin uygulanmaya çalışıldığını vurguladı. Yaratılmak istenen modelin eğitim sisteminde sorunları daha da artıracağına dikkat çeken Başkan Akkan, “AKP İktidarının kapalı toplum projesi yaratmak istemesinin en önemli halkasını eğitim oluşturuyor. Eğitimde her gün gericileşmenin arttığı, çağdaşlık, bilimsellik, laikliğin ötelendiği bir tablo içindeyiz. Cinsel istismardan tutun da taciz ve tecavüze kadar birçok sorunun yaşandığı ortamda AKP’nin eğitime yönelik en önemli projesi, cinsiyet temelli bir sisteme geçmek. Yani kızlı ve erkek öğrencileri ayrı okullarda okutmaya yönelik bir sistem planlanıyor. Bu sorunların artacağı anlamına geliyor. Aslında cinsellik de dahil yaş gruplarına göre seçmeli dersler, bilimsel ve sağlıklı bilgi temelinde okutulabilir hale gelmeli. Yani kapalı toplum olmaktan çıkıp bilimsel temelde açık bir toplum ve açık bir eğitim sistemi yaratılmalı. Çocuklara yönelik tecavüz ve cinsel istismarla ilgili başta okul yöneticileri ve öğretmenler hizmet içi eğitimden geçirilmeli. Öğrencilerin de cinsellik gibi konuları sağlıksız internet ortamlarında kontrolsüzce öğrenmeleri yerine, bilimsel temelde okullarda öğrenmesi doğru olacaktır” ifadelerini kullandı.

"LAİK VE BİLİMSEL ÖZDEN UZAKLAŞILDI" 

Eğitimin kimyasının bozulduğunu dile getiren Eğitim-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Bülent Turan da yaşananların sorumlusu olarak AKP’yi işaret etti.

Okulların temel taşlarıyla oynandıktan sonra disiplinsizlik ve kaotik ortamın, MEB eliyle gerçekleştiğini söyleyen Bülent Turan, eğitim sisteminde sık sık yapılan değişikliklerin de bu sorunlara zemin hazırladığının altını çizdi. Turan, “Sürekli müdürlerin, öğretmenlerin, müdür yardımcılarının, şube müdürlerinin yerlerinin değiştirildiği bir ortamda okullarda da disiplinsizlik baş göstermeye başladı. Siyasal iktidarın taciz ve cinsel istismar olaylarına karşı cezalandırma mekanizmasını işletmedikleri için sorunlar büyüyor. AKP’nin kendisine yakın kurumlara karşı cezalandırma mekanizmasını işletmemesi, eğitimin laik ve bilimsel özünden uzaklaştırılarak, gerici eğitim uygulaması nedeniyle eğitim sistemi bozuldu” dedi.

"KADINA BAKIŞLARI BELLİ"

Milli eğitimi yöneten zihniyetin kadına bakış açısı, karma eğitime bakış açısı, kadın ve erkeklerin aynı sınıflarda okumasına yönelik bakış açılarının ortada olduğunu kaydeden Turan şöyle konuştu: “Eğitimin kimyasını bozdukları için bu tür sorunların yaşanılması da kaçınılmaz olacak. Bu anlayış 1920’lerden beri Cumhuriyet’in tasfiye etmeye çalıştığı bir anlayış. Ama şimdi hortladı. Ensar Vakfı ile ilgili yaşanan gelişmeler ortadayken onları neredeyse savunur duruma geldiler. Cumhuriyet’in temel felsefi değerlerinden uzaklaştırılıp, laiklik karşıtı fikirlerin savunan insanların yönetici olarak belirli yerlere gelmesi bu sonucu doğurdu” dedi.

İZMİR'DE SON TACİZ İDDİASI BAYRAKLI'DAN GELDİ 

Öte yandan İzmir'de savcılığa yansıyan son cinsel istismar olayına adı karışan Bayraklı İmbat Ortaokulu öğretmenlerinden F.Ş. hakkındaki inceleme sürüyor.

Müfettişler ve İzmir Emiyeti Çocuk Şube Bürosu, okulda cinsel istismara uğradığı ileri sürülen kız öğrencilerin ifadelerini aldı. İzmir Cumhuriyet Savcılığı da olay hakkında soruşturma başlattı. İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen 2016/18338 nolu soruşturma dosyasına nelerin girdiği henüz bilinmiyor. Ancak hakkında soruşturma süren F.Ş. Konak'ta başka bir okulda görevlendirildi.