Urla'da RES için ağaç kesen Çalık Holding mahkeme kararı tanımıyor!

AKP'ye ve Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Çalık Holding'in Urla'da yapmak istediği RES projesi için mahkeme iki kez yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Kararlara rağmen bölgede rüzgâr türbinleri için ağaç kesiminin devam ettiğini gören yöre halkı, dün sokağa çıkarak "mahkeme kararı uygulansın" talebiyle eylem yaptı.

DHA

Çalık Holding'in İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Yağcılar, Kuşçular ve Demircili köyleri arasında yapmak istediği 16 türbin direkli RES projesi için, köylüler ve çevreciler adına Av. Şehrazat Mercan bir süre önce hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme ilk olarak bu bölge için İzmir Valiliği'nin verdiği "ÇED gerekli değildir" raporunu iptal etti. Daha sonra firma bu kez, projeyi çeşitli üniversitelerden alınan raporlarla geliştirip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı "ÇED olumlu" raporuyla bir kez daha hayata geçirmek için girişim başlattı. Ancak çevreciler ve köylüler, bunun için de dava açıp hukuk mücadelesi verdi. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, bu "ÇED olumlu" raporunun yürütmesini de durdurdu.

"MAHKEME KARARI UYGULANSIN"

Mahkeme kararının bir an önce uygulanmasını isteyen köylüler ve çevreciler, dün Yağcılar köyünde toplandı. Eyleme CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam ve Ali Yiğit ile bölgede yaşayan vatandaşlar da destek verdi. Burada bir konuşma yapan Av. Şehrazat Mercan, "Bu bölge özel bir bölge, Halep çamları var. Değişik endemik bitki örtüleri, kuş turleri buralarda yaşıyor. Yenilenebilir enerjiye taraftarız ama doğru yerlerde yapılmalı. Burası doğru yer değil" dedi.

"AĞAÇ KESİMİ DEVAM EDİYOR"

Av. Mercan ayrıca, mahkeme kararına rağmen bu bölgedeki ağaç kesiminin devam ettiğini, bunun durdurulması için Orman Bölge Müdürlüğü'ne yazı yazdıklarını da belirtti.

Yağcılar Mahallesi Muhtarı Mehmet Balkan da enerjiye karşı olmadıklarını, ancak işin kolayına kaçılıp, ormanların, ağaçların yok edildiğini söyledi.

HER TÜRBİN İÇİN HELİKOPTER PİSTİ BÜYÜKLÜĞÜNDE ALANDA AĞAÇ KESİLİYOR

Topluluk daha sonra, RES türbinlerinin kurulmak istendiği alana gitti, fotoğraf çekip, gözlem yaptı. Bölgede 7 metrelik yol açıldığını, her türbin için de yaklaşık bir helikopter pisti büyüklüğünde alandaki ağaçların kesildiğini belirten çevreciler, bu bölgede RES istemediklerini haykırdı.