Ülker bankalarla borç kıyağında anlaştı

Yıldız Holding, 7 milyar dolarlık borcunu yapılandırmak için Yapı Kredi ile anlaştı.

Haber Merkezi

Ülker grubu Yıldız Holding’in 6 milyar dolar civarındaki borcun yeniden yapılandırması için Ocak sonunda 10 bankaya bir mektup iletmişti. Yapı Kredi Bankası, Akbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, HSBC, Denizbank ve QNB’den oluşan 10 banka içinde en büyük alacaklıların Yapı Kredi Bankası ve Akbank olduğu ileri sürülmüştü. 

Mektupta 12 grup şirketinin söz konusu 10 bankadan, 6 milyar dolar civarında, 36 ayrı kredi kullandığı ifade ediliyordu. Kredilerin büyük bölümünün kısa vadeli, spot krediler olduğu vurgulanıp aylık ödemelerin 1 milyar doları aştığı aylar olduğu da belirtiliyordu. Bu tabloya istinaden bankalarla masaya oturup, tüm borcun ortak bir yapı içinde yeniden yapılandırılması, üç yıl geri ödemesiz, dördüncü yıl sadece faiz ödemeli, beşinci yıldan itibaren anapara ödemesinin başlayacağı bir geri ödeme planı öneriliyordu. 

İlk masaya oturan bankanın Akbank olduğu ve bir milyar dolar civarındaki borcun yeniden yapılandırmasının müzakere edildiği açıklandı. Ardından YKB’nin tüm bankalar adına “lider banka” olarak masaya oturduğu açıklandı. YKB ile çizilen çerçeve doğrultusunda 7 milyar dolara ulaştığı anlaşılan borcun 4 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılacağı, borcun belli bir tutarın altına düşmesi durumunda ek 4 yıl vade uzatma opsiyonu olacağı belirtiliyor. 

Bankalar Ülker grubunun isteklerinin bir bölümünü kabul etmemiş durumda. Tüm borcun tek bir paket halinde yeniden yapılandırması gerçekleşmedi. Her banka ayrı ayrı kendi alacağını yeniden yapılandırıyor. Ödemesiz dönem talebinin de teminat konusunda anlaşılamadığı için bankalar tarafından reddedildiği belirtiliyor. Ülker grubunun United Biscuits, Godiva gibi yurtdışı şirketlerinden teminat vermeye sıcak bakmadığı ileri sürülüyor.