Uçak mühendisinin deneyi akademik rezaleti ortaya çıkardı: İsim uydurma, yazdığı bildiri saçma ama...

Bilim (kurgu) yazarı ve uçak mühendisi Tevfik Uyar, akademik kongreciliğin ve dergiciliğin kimi örneklerde hangi düzeye düştüğünü kanıtlamak için bir sosyal deney gerçekleştirdi. Tüm Türk dillerinde bildiri kabul ettiğini iddia eden kongreye sahte bir Kırgız karakter oluşturarak sahte bildiri hazırlayıp gönderdi. Bildiri kabul edilmekle kalmadı, kongrenin özet bildiriler kitabında da yayımlandı.

Haber Merkezi

Akademik kongrecilik ve dergiciliğin kimi örneklerde içinde bulunduğu durumu gözler önüne seren bir olay yaşandı. 

İTÜ uçak mühendisliği ve Anadolu Üniversitesi sosyoloji mezunu bilim (kurgu) yazarı Tevfik Uyar, gerçekleştirdiği sosyal deneyde akademik kongreciliğin ve dergiciliğin bazı durumlarda hangi düzeye düştüğünü kanıtladı. 

Uyar gerçekleştirdiği sosyal deney sırasında adım adım şunları yaşadı: 

  • Tüm Türk dillerinden bildiri kabul eden bir kongreyi "aşırı çakma" olarak gören ve kuşkulanan Tevfik Uyar, sahte bir bildiri hazırlamaya karar verdi. Bunun için önce "Salamada İdirsiova" adında sahte bir Kırgız karakter oluşturdu, o isimle bir e-posta aldı. Almanya'da kurulu "Ulm Türkiyat Enstitüsü" diye bir kurum uydurdu.
  • Yarısı kongrenin kendi çağrı metni, yarısı da Carl Sagan'ın "Soluk Mavi Nokta" söylevi olan bir bildiri metni yazdı.
  • Başlıktan anlaşılmasın diye de başlığını "Kültürel çalışmalarda tarihsellik ve evrimcilik ikilemi" yaptı. Metnin tamamını Google Translate'te Kırgızcaya çevirdi.

  • Bildiriyi kongrenin e-posta adresine gönderen Tevfik Uyar önce "bildiriniz alınmıştır" yanıtını aldı. Bu yanıtın "otomatik" olabileceğini düşünen Uyar, "muhtemelen okuyup reddedecekler" diye düşünürken, 24 saat kadar sonra ikinci iletiyi aldı. Bildirinin kabul edildiğini yazan iletiye, imzalı bir kabul mektubu da eklenmişti.

  • Üstelik sahte bildiri yayımlanmakla kalmadı, kongrenin özet bildiriler kitapçığında da yer aldı.

'BU BİR REZALET'

Yaşadığı deneyimi kişisel sosyal medya hesabında yayımlayan Tevfik Uyar şunları yazdı: "Bir düşünün: Ben bunu kendi adıma göndermiş olsam, mevcut kriterler ışığında kendime akademik puan yazdırmıştım. Bu kongreye gönderilen bildirilerin hepsi saçmadır demek istemiyorum; ama kongrenin kurulunun hiçbir bildiriyi okumadan kabul ettiği muhakkak; ve bu bir rezalet."

Uyar, "Hukukçular ticari itibar davasına karşı ismi gizlememi söylediler maalesef" diyerek, söz konusu "akademik" kongrenin adını açıklamadı. 

İŞTE TEVFİK UYAR'IN YAŞADIKLARI...

Uyar tüm yaşadıklarını şu Twitter zincirinde paylaştı: