Üç sektörde kredi kartı taksit süresi 12 aya çıkarıldı

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik değişti. Buna göre beyaz eşya, mobilya ve eğitim-öğrenim sektörlerindeki harcamalarda taksit süresi 12 aya çıkarıldı. Diğer harcamalarda ise süre 9 ayla sınırlandırıldı. Tüketici kredisinin vadesi 36, taşıt kredisinin vadesi 48 ayı geçemeyecek.

CHA

2007 yılında yürürlüğe giren Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'te 12. değişiklik yapıldı. Buna göre beyaz eşya, mobilya ve eğitim-öğrenime ilişkin harcamalarda taksit süresi 12 aya çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı tarafından yürütülen yönetmeliğin 26. maddesinin yedinci ve sekizinci fıkraları şöyle değiştirildi:

KUYUMA 4, BEYAZ EŞYA, MOBİLYA VE EĞİTİME 12 AY TAKSİT

"Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre dört ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise bu süre on iki ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.

"TAKSİT SÜRESİ 9'U GEÇEMEZ, BU SÜRE BEYAZ EŞYA, MOBİLYA VE EĞİTİMDE 12 AYDIR"

Kurumsal kredi kartları ile mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Bu süre, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda on iki ay olarak uygulanır."

KREDİDE DEĞİŞİKLİK: TÜKETİCİ KREDİSİ 36, TAŞIT KREDİSİ 48 AYI GEÇEMEZ 

2006 yılında yürürlüğe giren BDDK'nın bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte yapılan 8. değişiklik de bugün yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 12/A maddesinin üçüncü fıkrası, "Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 684'üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi otuz altı ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı aşamaz" şeklinde değiştirildi.