TÜSİAD'ın yeni başkanı Erol Bilecik: Düşük profilli bir 'cumhuriyetçi' mi?

Patronlar kulübü TÜSİAD, yeni başkanını seçti. TÜSİAD'ın yeni başkanı Erol Bilecik'in "düşük profilli" olduğu belirtiliyor. Bilecik patronların önümüzdeki dönemdeki stratejisinin de sözcüsü olacak. Bilecik, göreve geldiği ilk konuşmasında "Cumhuriyet değerleri" vurgusu yaparken, başkanı olduğu kurumun emekçi düşmanlığı ve Cumhuriyet'in tasfiyesindeki rolünü…

Haber Merkezi

TÜSİAD’ın bugün yapılan Genel Kurulu’nda yeni yönetim belli oldu. 

TÜSİAD'ın yeni başkanı Cansen Başaran Symes’in yerine Erol Bilecik oldu.

Kamuoyunda ismi pek bilinmeyen Bilecik, Index Grup'un başındaki isim. 

26 Kasım 1962 yılında Antakya'da doğan Bilecik, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun oldu.

İlk olarak Nixdorf Computer’de Sistem Analisti olarak çalışan Bilecik, sonrasında ise Index’in kurulma sürecini başlattı.

1989 yılında Index Bilgisayar’in kurucu ortaklarından olarak firmanın genel müdürlük görevini üstlenen Bilecik, 1999 yılı itibarıyla Index Grup bünyesindeki Index Bilgisayar, Despec, Datagate, Neteks, Homend, Artım ve Teklos’un CEO’su ve yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.

GELENEK DEĞİŞTİ

Adı daha önce kamuoyu tarafından çok bilinmeyen Bilecik, patronlar kulübünün yeni döneminin resmi sözcüsü konumuna geldi.

TÜSİAD'da bir gelenek halini alan "başkan yardımcısının başkan olması" Bilecik'le son bulurken, bu durumun nedeni olarak Ali Koç'un başkanlık önerisini kabul etmemesi ve Symes’in de göreve devam etmek istememsi gösterildi. 

Bilecik, TÜSİAD Başkanı sıfatıyla yaptığı ilk konuşmada patronların önündeki engellerin tamamen kaldırılması için çalışacaklarını vurgusunu yaparken, "Önümüzdeki dönemin zorlu olması bizi endişelendirmiyor, daha fazla çalışmak için motive ediyor. Küresel rekabette daha güçlü bir Türkiye için emeklediğimiz alanlarda koşmamız, koştuğumuz alanlarda da hızlanmamız lazım. Ülkemizin yapısal sorunlarını çözmeyi hedefleyen her olumlu adıma öncülük vereceğiz, destek vereceğiz. Türkiye demokrasi, hukuk ve en geniş özgürlüklere sahip, teknolojiyi iyi bilen ve iyi üreten ülke olarak rekabet gücü yüksek bir ülke olabilir" ifadelerini kullandı.

TASFİYEYE DESTEK, SONRA CUMHURİYET...

Cumhuriyet'in tasfiyesi sürecinde AKP ile birlikte hareket eden TÜSİAD'ın başkanlığına oturan Bilecik'in konuşmasındaki cumhuriyet vurgusu da dikkat çekti. Özelleştirmeler, gerici yasalar, emek düşmanı tüm kararların ortağı ve mimarı olan TÜSİAD'ın temsilcisi konumuna gelen Bilecik, "Türkiye refahı ve başarısıyla bölge ülkeleri tarafından gıptayla izlenmiştir. Bu başarının temelinde cumhuriyet değerlerine bağlılık ve demokrasi anlayışı yatmaktadır. TÜSİAD, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin değerlerine ve kazanımlarına her dönem sahip çıkmıştır. Önümüzdeki tüm süreçlerde de aynı kazanımların sağladığı temel üzerinde hareket edeceğiz" diyerek işbaşı yaptı.

DÜŞÜK PROFİL Mİ, GÖREV ADAMI MI?

Düşük profilli olarak tanımlanan Bilecik'in seçilmesi, Bilecik'in yaptığı açıklamalar ve paylaşımlara bakılınca ilginç olarak görülüyor.

Bilecik'in ilk konuşmasında yaptığı vurgular ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlara bakılırsa, TÜSİAD'in bilinçli bir tercihle bir "görev adamı" bulduğu izlenimi uyanıyor.

Bilecik'in ilk konuşması ve paylaşımları Sözcü gibi çevreleri heyecanlandırırken, beklentilerini de yükseltti. TÜSİAD'ın yeni başkanına ilişkin Sözcü tarafından yapılan ilk haberde "Bilecik başkan olarak ilk açıklamasında, 'TÜSİAD Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete her daim sahip çıkmıştır' dedi" ifadelerini spota çekti.

TÜSİAD'ın yeni başkanı Bilecik, her ne kadar kamuoyunda daha önceki başkanlar kadar tanınır olmasa da, "laik sermaye" gibi bugün hiçbir karşılığı olmayan bir beklentiyi canlı tutmaya yarayabilir. Erdoğan veya AKP ile yaptığı iş nedeniyle daha önce hiç karşılaşmamış olduğu iddia edilen Bilecik'in seçilmesi, TÜSİAD'ın profili düşük tutsa da, her konuda AKP ile bire bir aynı çizgiyi izlemeyeceğinin de göstergesi olabilir.