Türkiye'den Almanya'ya İncirlik şartı

Almanya, Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü ziyarete açmak için iltica edenlerin iade edilmesi şartı sunduğunu açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin İncirlik üssünü Alman vekillerin ziyaretine açma şartının, Almanya’ya iltica başvurusu yapanların iade edilmesi olduğunu söyledi.

Deutsche Welle'in haberine göre, Türkiye, Alman Federal Savunma Komisyonu üyesi vekillerin İncirlik Üssü ziyaretine onay vermemişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İncirlik’ten çekilebileceklerini söylemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bunun üzerine “İncirlik’ten çekilirlerse kendileri bilir” demişti.

ABD ziyareti sırasında Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, krize ilişkin bilgi verdi.

Gabriel, Türkiye’den Almanya’ya 450 kişinin iltica başvurusunda bulunduğunu, bu kişilerden 80’ine iltica hakkı tanındığını ifade ederek, “Şimdi Türk hükümeti bizden bu kişileri, hapsedilmeleri için, Türkiye’ye vermemizi istiyor. Bu bir NATO müttefikinin diğer bir NATO müttefikine şantaj uyguladığı bir durumdur. Bu kesinlikle mümkün değil” diye konuştu.

Gabriel, Türkiye’nin sürdüğü şartları şöyle anlattı: “Erdoğan’ın hükümeti, bize ‘Eğer iltica başvurusunda bulunanları bize iade ederseniz, evet işte o zaman milletvekilleriniz Alman askerlerini ziyaret edebilir’ dedi. Bu kanunlarımızın, anayasamızın ihlalidir, böyle bir şey yasak.”

Alman bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuyu NATO Zirvesi’nde ele almaya çalışacaklarını anlatarak, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın da ‘mesaj’ı Erdoğan’a iletecekleri yönünde söz verdiğini söyledi.

İncirlik Üssü’nde yaklaşık 250 Alman askeri bulunuyor.