Türkiye'de 1 Mayıs: İşçi sınıfı Erdoğan'dan güçlüdür

1 Mayıs'ta emekçiler alanlarda bir araya geldi. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere birçok ilde yapılan eylemlerde "Türkiye işçi sınıfı boyun eğmez" vurgusu yapıldı. Bu seneki 1 Mayıs eylemlerinde Komünist Parti kitleselliği ile dikkat çekti.

Haber Merkezi

1 Mayıs'ta emekçiler bu yıl da işçi sınıfının "Birlik, mücadele ve dayanışma" gününde, siyasi iktidarın her türden provokasyonu, ülkenin zorlu koşullarına rağmen meydanlarda buluştu.

Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere yurdun dört bir yanında emekçiler alanları boş bırakmadı. "Türkiye işçi sınıfı boyun eğmez" denilerek mücadeleyi büyütme çağrısının yapıldığı eylemlerde Komünist Parti kortejlerinin kitleselliği dikkat çekti. 

İSTANBUL 

İktidarın yasadışı Taksim yasağı bu yıl da devam etti. 1 Mayıs kutlamaları bu yıl, Bakırköy halk pazarının kurulduğu meydanda yapıldı. Katılım önceki yıllardaki İstanbul 1 Mayıs'larına kıyasla düşük olsa da emekçiler siyasi iktidar karşısında boyun eğmeyeceklerini gösterek meydanı boş bırakmadı.

Saygı duruşu ve Enternasyonal marşıyla miting başladı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen birer konuşma yaptı, "taşeronlaşmaya hayır" ve "insanca yaşam" vurguları yapıldı.

Alandaki en kalabalık kortej Komünist Parti'nin korteji oldu. Komünist Parti mitingin sonunu beklemeden alandan ayrılırken sözünü kendi kurduğu kürsüde söyledi. 

'TÜRKİYE İŞÇİ SINIFI BOYUN EĞMEZ'

 Miting alanına yakın kurulan kürsüde konuşan Komünist Parti MK üyesi Mehmet Kuzulugil şunları söyledi:

"Bir gideriz, bin geliriz, sınıf savaşımı, mücadele devam eder. O yüzden kendisini ölümsüz zanneden piyonlarsa saraylarında tir tir titreyerek giderler. ABD emperyalizmine hizmette sınır tanımayan kendisini ABD emperyalizminin tehdit ettiğini iddia ediyor. Bu yobaza ancak yuh deriz. Ortadoğu'da gerici güçleriyle, Suudi şeyhleriyle, İsrail yobazlarıyla birlikte Ortadoğu'yu kan gölüne çevirmiş bir adam halkı tehdit ediyor, buna hadi oradan denir." 

"İşin özü şu bugün bir çete çatırdıyor, bir çete öyle çatırdıyor ki görev verdiği insanlar niçin görev aldığından emin değiller. Diktatörün görevlisi olarak görev yapanlar, bu yarın giderse kimbilir başımıza neler gelir diyorlar, böyle düzenin artık çivisi çıkmış demektir."

"Bugün bizim için kutlu olsun ve diktatörle çetesine şimdilik geçmiş olsun. Türkiye işçi sınıfı boyun eğmez, Türkiye işçi sınıfı susmaz. Sen korkutursun bir kısmını eve kapatırsın, senin sarayında titremen kadar korkmaz onlar, bunu öğreneceksin. Sağlıkçılar, öğretmenler, kamu emekçileri, işçiler, Türkiye işçi sınıfı bayramımız kutlu olsun. Hepimize kolay gelsin."

Konuşmanın ardından eylem, mücadelenin büyütülmesi çağrısıyla sona erdi.

ANKARA

Ankara 1 Mayısı bu yıl kolej meydanında yapıldı. Miting öncesi 1 Mayıs tertip komitesi 10 Ekim'de hayatını kaybeden yurttaşlar için Ankara Garı'na anma ziyareti gerçekleştirdi, karanfil bıraktı.

Miting, saygı duruşu ve 1 Mayıs marşıyla başladı. Türk-İş'in ardından DİSK temsilcisi konuşma yaptı, "İnsanca yaşamak, güvenceli yaşamak istiyoruz, çocuklar, insanlar ölmesin istiyoruz" dedi. Alanda Komünist Partililer "Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok, yağma yok sosyalizm var" sloganları attı.

'İŞÇİ SINIFI ERDOĞAN'DAN GÜÇLÜDÜR'

Komünist Partililer "Hırsız, katil Erdoğan" sloganlarıya Yüksel Caddesi'ne yürüdükten sonra parti binası önünde kısa bir konuşma yapıldı. 

İZMİR

İzmir'de bu yılki 1 Mayıs'ın adresi yine Gündoğdu Meydanı oldu. Cumhuriyet Meydanı'nda buluşan Komünist Parti oluşturduğu uzun kortejle alana girdi. Bir süre sonra Gündoğdu Meydanı'ndaki miting alanından ayrılan Komünist Partililer Kıbrıs Şehitleri caddesinde "Yağma yok sosyalizm var" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirerek eylemi sonlandırdı. KP'nin kortejine İzmirliler de alkışlarla destek verdi.

EDİRNE

ESKİŞEHİR


ANTALYA

SAMSUN

ÇANAKKALE

MERSİN